08 de maig 2022

El Comic Barcelona celebra les 40 edicions tornant a la presencialitat amb xifres d'assitència pre-pandèmia.

El més gran esdeveniment nacional dedicat a la historieta ha retornat amb bon acolliment per part del públic, que ha respost a tres intensos dies d'activitats amb rècord d'editorials i artistes presents.


Comic Barcelona ha aconseguit atraure més de 110.000 visitants, número que s'assembla als nivells d'anteriors edicions pre-pandèmia (edició 2019: 112.000 visitants). En un moment important per al sector, tornant a la presencialitat, Comic Barcelona ha incrementat el seu nombre d'expositors, amb una considerable presència d'editorials, especialment a la zona Alter Comic, dedicada als segells independents. També s'han unit més llibreries i botigues especialitzades a aquest considerable augment d'estands a la zona comercial, apostant per un major protagonisme en un esdeveniment que ha brindat una programació extensa i completa, aprofitant la celebració del 40 aniversari. L'oferta cultural ha reflectit totes les tendències del sector, amb trobades, taules rodones, ponències i debats al voltant de la historieta en les seves múltiples facetes, amb l'autoria i la història del mitjà a les nostres fronteres com a columna vertebral.

Comic Barcelona ha ofert un programa que el reflecteix el lector d'ahir, avui i demà. El públic variat i entregat que s'ha acostat aquests dies a Fira Barcelona Montjuïc ha pogut gaudir d'una cada vegada més àmplia varietat de vinyetes d'estils i procedències diverses, que van des dels títols més populars i líders en vendes, fins a la innovació i l'atreviment dels fanzines i creadors/es emergents, sense oblidar als grans clàssics. La programació de taules, xerrades, entrevistes i màster class d'enguany ha estat més gran que mai, amb cinc sales i el Fòrum Comic Barcelona en ple rendiment que han vist desfilar desenes d'autores i autors, divulgadors, i editorials que han presentat les seves novetats més recents (40 taules rodones, 30 trobades amb autors/es, 22 presentacions editorials, 8 projeccions i dos concerts). A destacar totes aquelles xerrades que s'han dedicat a repassar alguns dels moments, noms i obres clau d'aquests 40 anys de saló, amb la participació de noms històrics del passat i el present del Comic Barcelona.

La mitjana d'edat d'aquest Comic Barcelona s'ha anat rebaixant amb la irrupció d'un cada vegada més nombrós públic infantil que ha pogut gaudir de les activitats que s'havien preparat per a ells a la zona de Comic Kids: tallers de còmic, conta-còmics, trobades amb autors de còmic infantil i juvenil, així com activitats fixes com el ComicXapa, el ComicPlay o el Pintacares. El diumenge a la tarda de Comic Kids s'ha tancat amb una sessió de cinema infantil que ha estat un gran èxit. A destacar també la programació del divendres dedicada a grups escolars, que va incloure tallers de còmic, una molt concorreguda xerrada dedicada a reflexionar sobre la guerra a través del manga, i una espectacular trobada amb Iñaki Zubizarreta sobre l'assetjament escolar, que va reunir més de 700 alumnes a l'Auditori de Fira Barcelona Montjuïc, l'activitat escolar més multitudinària que recordem a Comic Barcelona. Les noves generacions demostren tenir molt d'interès pel món de la vinyeta. Són els lectors del present i el futur.

A part de totes les activitats, visites a exposicions i caça de signatures del públic, Comic Barcelona ha tingut una concorreguda activitat professional sota el marc de Comic Pro, que inclou unes jornades amb diferents ponències i debats relacionats amb diversos aspectes de l'autoria i l'edició de còmics (organitzades pel Colectivo de Autoras), així com les trobades entre artistes i editors nacionals i internacionals i el mercat de drets.

La nova secció Comic Fantasy que centrava la seva activitat al palau 2.1 ha estat tot un èxit, demostrant els estrets llaços que existeixen entre el món del còmic i el del rol i els jocs de taula. Una partida de rol en viu amb èxit de convocatòria, l'ONG Ayudar Jugando en ple rendiment gestionant les taules, i la part més física de l'espai amb els tornejos de softcombat.

El cinema d'avui mira al còmic, i enguany el còmic li ha retornat la mirada per a tractar aquells projectes i autors/es que es mouen entre tots dos mons. S'han presentat pel·lícules i documentals a l'Auditori, amb premieres com ‘Ninjababy’, abans de la seva estrena en sales, i avanços de pel·lícules d'animació de les que es parlarà aviat, com ‘Unicorn Wars’ o ‘Robot Dreams’. Una novetat més que indica l'interès de l'esdeveniment per adaptar-se als temps i amplia el seu ventall de públic atenent a tot moviment entorn de les vinyetes.

La cerimònia de lliurament dels Premis Barcelona va superar les expectatives i va suposar un important tractat de principis per part d'una cita ineludible que es renova aprofitant un clar punt d'inflexió de cara a futures edicions on el còmic continuarà sent el protagonista absolut al costat dels seus autors/es.

L'organització agraeix la resposta del públic, així com la participació d'artistes i altres agents del sector, sense la col·laboració dels quals no seria possible Comic Barcelona, una gran festa al voltant de la historieta, així com a les institucions i patrocinadors que ens donen suport any rere any.

 

Font: Comic Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada