09 de març 2022

El Comic Barcelona torna a la presencialitat celebrant el seu 40è aniversari

El Comic Barcelona torna a la presencialitat per a celebrar la seva 40ª edició. L’any 1981 a Fira de Barcelona Montjuïc es va celebrar la primera edició del Saló del Còmic i de la Il·lustració de Barcelona, això vol dir que l’any passat, amb l’edició online, es van complir els 40 anys de Comic Barcelona. Però per celebrar una efemèride com aquesta el més adient era esperar a fer-ho com cal: amb una gran festa del còmic en format 100% presencial. És per això que amb aquesta 40ª edició celebrarem també el 40è aniversari del Comic Barcelona a Fira de Barcelona Montjuïc. Per fer-ho comptarem amb grans convidats, moltes activitats, i una exposició retrospectiva dels darrers quaranta anys.

Un any especial té un cartell també especial, que ens ofereix un vistós estil vintage i on s’uneixen diferents generacions comiqueres amb un senzill gest d’una autora cap a una altra. Carla Berrocal (Madrid, 1983) és l’autora del cartell de la 40ª edició del Comic Barcelona.

L’exposició del 40 aniversari del Comic Barcelona vol oferir un repàs a alguns dels moments i personatges més recordats que han passat per l’esdeveniment. Però no ens mirarem només el melic, aquesta exposició pretén fer un repàs també de la història del còmic dels últims 40 anys, amb obres, autors i esdeveniments que poden haver tingut relació amb “el Saló” o no.

Malauradament, en aquesta edició no podrem comptar amb la presència de qui precisament va encarregar-se de fer el cartell de la primera edició del Saló del Còmic. Miguel Gallardo (1955-2022) ens ha deixat fa molt poc i serà una absència que es notarà i que no trobarà substitut. Però volem aprofitar aquesta 40ª edició per retre-li un homenatge en forma d’exposició, amb un repàs a la seva trajectòria en el món del còmic i també la il·lustració.

Autores i autors segueixen essent el centre de les activitats del Comic Barcelona i es per això que la organització treballa per poder convidar a la festa del 40è aniversari una bona selecció de primeres espases del còmic nacional i internacional. Per ara podem confirmar la presència d’un vell conegut del públic de Barcelona com es Peter Bagge, conegut sobretot pel seu retrat de la generació X amb el títol de Odio (La Cúpula). En canvi, John Allison, amb Giant Days (Fandogamia), ofereix un retrat d’una generació molt més jove i actual, i segur que ens podrà explicar moltes coses sobra la publicació de còmics a la xarxa. També podem anunciar ja la presència de Nora Krug, autora del premiat Heimat, lejos de mi hogar (Salamandra Graphic), on fa un assaig en forma de còmic sobre la identitat alemanya.

L’edició de 2020 s’havia d’estrenar amb dues noves grans seccions, però evidentment no es va poder celebrar. Però desprès d’aquest parèntesi forçat, tornen Comic Vision i Comic Fantasy amb vistes a convertir-se en dues seccions importants dins la oferta del Comic Barcelona. Comic Vision, es una secció coordinada pel guionista i cineasta Borja Crespo que vol aprofundir en la relació entre el cinema i les sèries amb el món del còmic. Per altra banda, Comic Fantasy, amb l’autor i fan letal Cels Piñol al capdavant, explorarà les obres de referència de la fantasia i la ciència ficció a través dels jocs de rol, de taula, miniatures i cartes, i veurem com poden confluir amb el còmic.

En aquesta edició es consolida COMIC PRO com a espai de networking, pensament, acció i oportunitats per al sector. Es desenvolupa en tres eixos: jornades professionals, revisió de portafolis i mercat de drets. Aquest espai estarà obert des del divendres 6 de maig exclusivament per a professionals. En el certamen anterior debutava l'espai Alter Comic Barcelona, un projecte en el qual es dona l'oportunitat a editorials petites, independents, alternatives, o de recent creació per a poder participar com a expositors, vendre les seves publicacions, donar-se a conèixer, fer contactes o portar als seus autors perquè signin exemplars. Després de l'èxit de l'edició de 2019 es consolida enguany en un espai amb més expositors.

Apart de totes aquestes novetats, el Comic Barcelona oferirà com és habitual un seguit de taules rodones i activitats amb autors, tallers, projeccions, presentacions editorials i el retorn de la secció Comic Kids, espai per a nens i nenes de 5 a 12 anys carregat d’activitats: diversos tallers i activitats repartides als espais Comicteca, Taller de Còmic, ComicPlay, Comic Xapa i Pintacaras.

El 40 Comic Barcelona, que se celebrarà a Fira de Barcelona Montjuïc, als Palaus 2, 5 i la Plaça Univers, té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Ajuntament de Barcelona; Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; Ministeri d'Educació, Cultura i Esport; Acció Cultural Espanyola (AC/E); Carnet Jove.

 

Font: Comic Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada