05 de febrer 2022

El bredenc Bernat Castanyer recopila la història del còmic independent “El llibre de la selva” en un documental

A mitjans dels anys 80 una revista de còmic sorgida entre els alumnes de l’IES Montsoriu d’Arbúcies va adquirir grans quotes de popularitat, que la va portar a participar fins a quatre cops al Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Creada per joves aficionats, va esdevenir un referent contracultural de l’època a les comarques gironines. Era un reflex de les inquietuds de la joventut d’aquells anys sense censura i una de les poques publicacions de còmic en català del moment.

El bredenc Bernat Castanyer, alumne de segon de batxillerat del mateix IES Montsoriu d’Arbúcies, ha utilitzat el seu treball de recerca per repassar tota la història d’aquesta publicació. El resultat és una recopilació d’imatges i entrevistes a molts dels participants, inclosos diversos vilatans de Breda que hi van formar part. El treball final, presentat en format documental, es pot veure a YouTube: DOCUMENTAL EL LLIBRE DE LA SELVA.

“El llibre de la Selva” va néixer l’any 1986 per iniciativa d’alumnes de l’IES Montsoriu, comptant amb una important presència de vilatans de Breda que en aquell moment estudiaven al centre. És la continuació de “El bròquil”, un de tants fanzines que aficionats confeccionaven a l’època amb retalls d’altres publicacions. Els seus creadors, joves de diferents municipis de la comarca de la Selva com Arbúcies, Breda, Sant Hilari o Santa Coloma de Farners, van decidir fer un pas més i crear ells mateixos les seves pròpies històries. Joves amb inquietuds artístiques que van decidir plasmar en còmic, un format que als anys vuitanta experimentava un creixement exponencial a Catalunya.

El fet de ser un còmic fet per joves i per a joves, de forma aficionada i sense complexes, va anar cridant cada cop més l’atenció. Els dibuixants expressaven les seves inquietuds en diferents àmbits sense censura i en català, fet molt poc comú a l’època. Poc a poc va anar rebent col·laboracions de lectors que enviaven les seves vinyetes per ser publicades.

Aquests trets diferencials van fer que “El llibre de la selva” fos cada vegada més conegut, fins al punt de sortir a mitjans comarcals com El Punt. Aquesta repercussió va arribar al seu punt àlgid amb la participació en fins a quatre ocasions al Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Un cop els responsables de treure cada número de la revista van anar deixant l’institut per començar noves etapes de la seva vida, va resultar cada cop més complicat continuar amb aquesta aventura que finalment va acabar l’any 1991.

Trenta anys després en Bernat Castanyer ha recopilat la història d’aquells cinc anys on un moviment de joves de la zona es va convertir en un referent contracultural i que fins i tot va servir com a trampolí per alguns d’aquests joves, que van fer del dibuix la seva professió. Arran d’aquest treball de documentació i el documental resultat el Museu Etnològic del Montseny La Gabella d’Arbúcies i el Museu Municipal Josep Aragay de Breda preparen de forma conjunta una exposició sobre “El llibre de la selva” que es podrà veure en un futur.  


Font: Ajuntament de Breda

Informació aportada per Jaume Tugore

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada