21 de gener 2022

"El pequeño de la manada", de Daniel Piqueras Fisk, obté el premi Ciutat de Palma de Còmic 2021

Palma, 20 de gener de 2022. La gala d'entrega dels Premis Ciutat de Palma ha tornat a pujar a l'escenari del Teatre Principal aquest dijous. La dotació total d'aquests guardons, que donen el sus a l'any cultural a la ciutat, és de 105.000 euros.

La direcció de la gala enguany ha estat a càrrec de La Perifèrica Produccions. La periodista Mar Puigserver hi ha exercit com a presentadora, i el guitarrista i compositor Jaume Tugores, juntament amb el saxofonista David González, ha acompanyat l'entrega de premis amb música en directe.

Enguany, la mar ha estat l'eix al voltant del qual ha girat l'entrega de premis. I ha estat una mar amb quatre colors, cadascun dels quals ha representat un àmbit diferent: verda (l'ecologia, la natura, i també l'impacte de l'emergència climàtica), blava (la mar dels artistes, amb una referència especial al pintor Antoni Gelabert), groga (la mar patrimonial i etnogràfica i la que reflecteix la relació perpètua amb l'illa) i vermella (la de la crisi humanitària i dels milers de persones que s'hi llancen cada any a la recerca d'una vida digna).

El batle de Palma, José Hila, ha clausurat l'esdeveniment i durant el seu discurs ha destacat que"la cultura, en gran part de les seves modalitats, és la millor forma de combat dels que volem transformar la societat, fer-la més equitativa, i que aquesta, a través del coneixement, serveixi com a palanca de canvi per a transformar-nos en un món millor". "El món de la creació artística i el coneixement s'han de donar la mà amb la societat civil per a teixir estratègies compartides. L'estima pels llibres, la creació artística i la divulgació han d'oposar-se a les cadenes de notícies falses, la desconfiança en la ciència o la propagació de calúmnies, que sembla que estan tan de moda avui", ha manifestat.

Hila ha posat en valor el fet que la cultura arribi a tota la Ciutat. "L'objectiu és clar: fer que tots els beneficis possibles es reverteixin a les barriades i que el màxim de població sigui partícip d'un acostament a la cultura". A més, ha recordat que "les indústries culturals han de ser un nou motor de creixement i del que anomenam prosperitat compartida".

"El que hem après de la covid és que la nostra idea de cultura és aquella que posa les persones primer, que és accessible, descentralitzada i que crea xarxes", ha destacat per la seva part el tinent de batle de Cultura i Benestar de l'Ajuntament de Palma, Antoni Noguera. "Hem d'estar agraïts que la voluntat creadora, de recerca i el compromís social del sector cultural continua endavant, i tots els guardonats en són una bona mostra, així com totes les persones que han presentat propostes", hi ha afegit durant la seva intervenció. Noguera ha manifestat que, davant del canvi de model que la societat té a hores d'ara damunt la taula, cal treballar per una consideració més gran de la cultura i perquè sigui "un bé de primera necessitat". 

El tinent de batle també ha fet un repàs per algunes de les iniciatives més importants que ha tirat endavant l'Àrea de Cultura aquesta legislatura, com el programa social de Palma Cultura; la presència de col·lectius com les Kellys a la programació del Casal Solleric, i els nous equipaments que han de servir per a descentralitzar l'accés a la cultura (el centre de circ a la fàbrica de Can Ribes, les sales d'assaig a Son Fortesa; el centre de cultura popular del Secar de la Real i la nova biblioteca de Pere Garau, entre d'altres).

El guardonat amb premi Ciutat de Palma de Còmic (10.000 €) ha estat en Daniel Piqueras Fisk (Barcelona 1972) per El pequeño de la manada, una obra que tracta sobre la dificultat de moure's en aquest món quan ets diferent. El jurat ha decidit guardonar-la per ser un relat lluminós i ple de vitalitat, meravellosament narrat i il·lustrat.


 

Font: Ajuntament de Palma

Informació aportada per Jaume Tugores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada