29 d’octubre 2020

Pep Brocal guanya el Premi ARA de còmic en català

 Caritat del Río traça un perfil biogràfic sobre la militant comunista i espia soviètica

https://www.ara.cat/2020/10/29/imatges/Pep-Brocal-premi-ARA-comic_2553954732_75278509_651x366.jpg

“Sembla que estem en el temps de descompte”. Amb aquest símil esportiu ha copsat Antoni Bassas l'ambient en què s'ha celebrat aquest dijous al migdia l'acte de lliurament de la primera edició del Premi ARA de còmic en català. Mentre el Govern es reunia d'urgència i les informacions que circulaven pels mòbils apuntaven al confinament i al tancament cultural, la Fundació Miró acollia un acte que tots els presents sabíem que perfectament pot haver sigut un dels últims esdeveniments culturals de Catalunya fins d'aquí 15 dies. Una flaire apocalíptica, doncs, que ha carregat d'excepcionalitat el moment en què Bassas ha pronunciat el nom del guanyador del guardó, Pep Brocal, autor de la historieta Caritat del Río, un perfil biogràfic d'un dels personatges catalans més fascinants del segle XX, la lluitadora revolucionària, espia soviètica i mare de l'assassí de Trotski, Ramon Mercader.

“Estic molt emocionat, no m'ho esperava gens”, ha dit un Brocal que, per complir les mesures sanitàries, no ha rebut de mans de ningú el premi en forma de txec de 10.000 euros, sinó que l'ha hagut d'agafar ell mateix. “Aquest premi és un estímul molt important per al còmic en català, especialment per ser un premi de no-ficció. Jo no n'havia fet mai, de no-ficció, i m'ho vaig prendre com un repte. Al principi no sabia quin tema fer ni com abordar-ho, però el sol fet de veure'm tancat a casa, confinat, amb aquest horitzó al davant, va fer que m'hi embarqués, que m'hi trenqués les banyes i, al final, que em divertís moltíssim”.

Els altres dos finalistes del premi, també presents a l'acte, han sigut Berta Cusó amb Paral·lel, que viatja als bars i cabarets de la Barcelona canalla dels anys 40 i 50 a través de la memòria de l'oncle avi de l'autora, i Ferran Vidal amb Força, una immersió plena d'humanisme en el dia a dia d'un centre públic d'ajuda al drogodependent. Després de l'anunci del guanyador, un relaxat Vidal comentava que per a ell ja era emocionant ser finalista “al costat de Brocal”, a qui seguia des de finals dels 80, quan llegia la sèrie de Brocal John Pájaro a les pàgines de la mítica revista Cairo. “He estat a punt de portar-li els meus Cairo perquè me'ls firmés!”, ha dit. Cusó, que viu a Berlín, tampoc se sentia decebuda per no haver guanyat: “És el primer còmic que faig, estic molt contenta de ser aquí”.

 

Un premi amb futur

Abans, l'acte va repassar l'origen del premi, que va néixer arran d'un article de l'ARA que constatava el dèficit de presència del català en el còmic no infantil i també la falta de premis específics per al còmic a Catalunya. La iniciativa del diari va comptar amb el suport econòmic i la complicitat de la direcció general de Política Lingüística, que fins i tot es va implicar en el jurat del premi a través de la seva directora, Ester Franquesa. “Vull donar les gràcies al jurat pel seu rigor però també per la passió amb què es va discutir cada obra –va agrair la directora de Política Lingüística–. No podem estar més contents de la prova pilot: 162 historietes presentades. Això ens va sorprendre, però quan les vam mirar ens va sorprendre doblement la seva qualitat, que assegurava l'elecció d'uns bons finalistes”. Franquesa va manifestar la seva disposició a treballar perquè la iniciativa tingués “continuïtat” en futures edicions i seguir incentivant la creació de còmic de no-ficció en català. “La vitalitat d'una llengua depèn de molts factors i un de molt clar és que amb ella s'hi pugui dir tot i expressar de tot en tots els àmbits”, va subratllar.

Norma Editorial, l'altra peça clau del projecte, va participar en l'acte a través del seu director, Óscar Valiente. “En el sector del còmic sempre ens queixem del poc suport institucional i dels mitjans que tenim, així que estem molt contents d'estar aquí amb un diari com l'ARA i amb la Generalitat”, va dir Valiente, que també va valorar molt positivament el premi i sobretot l'aposta per la no-ficció: “Tenim referents com Persèpolis o Maus, però encara s'està desenvolupant i hi ha molts creadors als quals els costa abandonar els gèneres de fantasia i humor”. Norma s'encarregarà d'editar el 2021 una antologia del premi que recollirà l'obra guanyadora, la finalista i una selecció de les presentades. “Hi ha prou qualitat per fer una bona selecció per a un llibre, i encara en quedaran fora obres de molta qualitat, així que ens espera una feina molt dura”, va dir Valiente.

Fregant el xiulet final, doncs, el Premi ARA de còmic va celebrar la seva primera edició. Una celebració senzilla i en petit comitè, amb mesures sanitàries rigoroses però, no obstant això, emocionant i il·lusionant. I amb un toc d'optimisme final de Franquesa: “Tant de bo l'any que ve puguem fer una gran festa perquè vinguin tots els que fan còmic, els guardonats d'aquesta edició i els de la següent. Perquè, tot i els entrebancs i les adaptacions, la cultura no s'atura”.

 

 Font: Diari Ara

Informació aportada per Jaume Tugores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada