01 d’octubre 2019

Victus 3. Victus

Títol: Victus 3. Victus 
Autors: Carles Santamaría (guió), Cesc F. Dalmases (dibuix), Juancho Vélez (color)
Basat en la novel·la homònima d'Albert Sánchez Piñol
Publicat per: Norma Editorial, octubre de 2019
Format: Cartoné - 22x29.5 cm - 56 pàgines - Color
Preu: 17€






Com novetat d'octubre de Norma, ens ha arribat l'adaptació en còmic de la tercera i darrera part de Victus, la cèlebre novel·la d'Albert Sánchez Piñol. Aquesta tercera part anomenada Victus ens ha arribat, dos anys després que es publiqués la segona part, Vidi, l'octubre del 2017.

Abans de la seva sortida oficial, el passat 27 de setembre, va sortir a la venda en exclusiva a la passada Setmana del Llibre en Català.

Veni, vidi i victus, els noms de les tres parts de Victus, fan referència a la locució llatina veni, vidi, vici (vaig arribar, vaig veure, vaig vèncer) pronunciada per Juli Cèsar al Senat romà després d'haver guanyat a la Batalla de Zelda.
 
En Carles Santamaría al guió i en Cesc F. Dalmases al dibuix continuen com a autors, i ara havent-hi en Juancho Vélez al color. Cada part doncs té un colorista diferent però sense que això afecti en l'harmonia de l'obra en el seu conjunt. El pròleg d'aquesta tercera part és de l'escriptor i poeta Carles Duarte i Montserrat, en el qual parla de l'episodi que té lloc en aquest volum, el que va significar i el que significa avui en dia, el setge de Barcelona de 1713 a 1714, que culminaria amb el dia 11 de Setembre, dia que amb el temps esdevindria Diada Nacional de Catalunya.

El quasi centenari Martí Zuviría ens continua narrant la Guerra de Successió Espanyola que va viure quan era jove. En aquesta tercera part, Victus, ens situem en el darrer episodi del conflicte. Som el juliol de 1713, Catalunya ha estat abandonada pels seus aliats i Barcelona es troba assetjada, sent el comandant principal del setge el Duc de Pòpoli. La situació és nefasta a la ciutat però així i tot la població humil viu un furor guerrer, mentre les classes benestants han fugit. Veurem l'intent de recuperació de Mataró, els bombardejos de Barcelona ja a la primavera de 1714, i malgrat tot, la ciutat aguantarà. La situació es capgirarà quan arribi en Berwick. En Martí Zuvría es retrobarà amb ell com també amb en Verboom. Veurem tot d'estira-i-arronses entre els defensors de Barcelona i els atacants. Batalles, estratagemes i morts que acabaran conduint finsa l'11 de Setembre, dia en què finalment Barcelona va caure en mans de les forces borbòniques, i serà durant aquesta batalla final, comandada per l'Antonio de Villarroel fins al final i en Rafael Casanova que caurà ferit, quan en Martí, havent perdut tota la gent que estima, la seva família, quedarà greument ferit de la cara,  posant fi a la història de Victus i sabent el perquè de la mascara que li tapa mitja cara en la seva vellesa tot explicant aquest relat.

Tal com menciona en Carles Duarte i Montserrat al pròleg, en Carles Santamaría i en Cesc F. Dalmases han fet una gran feina tant en aquest volum com als dos previs, en adaptar la novel·la Victus. Els tres coloristes que hi han participat, han acabat de posar el seu gra de sorra per acabar de donar vida de manera visual la història. Barcelona és la protagonista d'aquest volum, i en veurem grans il·lustracions dels moments més durs que va viure la ciutat en aquella guerra. 

El temps dirà si la continuació de Victus, Vae Victus (La Campana, 2015) també serà adaptada al còmic, i sí així és, esperem que l'equip que ha fet aquesta adaptació també en formi part.


Novel·la per La Campana, 2013,
i còmics 1a part, 2a part i 3a part per Norma, 2016, 2017 i 2019 respectivament


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada