07 de juny 2019

Mandela i el general

Títol original: Mandela et le général
Autors: John Carlin (guió) i Oriol Malet (dibuix)
Traducció de: Marina Laboreo
Publicat per: Editorial Comanegra, març de 2019
Format: Cartoné - 120 pàgines - 17 x 24 mm - Color
Preu: 15.95€





Mandela i el general és un còmic creat pel periodista i escriptor John Carlin i per l'il·lustrador Oriol Malet, i fou publicat originalment en francès el passat maig de 2018.

La primera notícia que en vaig tenir va ser l'octubre de 2018 quan l'Oriol Malet a través del seu Twitter feia una crida per buscar editors que el volguessin publicar en català. I pocs mesos després, aquest passat gener, el mateix Oriol Malet, també per Twitter, va anunciar finalment que també arribaria en català, sent-ne la responsable la petita editorial de Barcelona Comanegra, sortint a la venda el passat març.

Per entendre el contingut de l'obra faig un breu i simple resum de la història de Sud-àfrica. Com la resta del continent va patir la colonització europea. Els primers a trepitjar el que avui és aquest país foren els portuguesos, però van ser els neerlandesos, qui van deixar empremta, els quals que amb el temps els seus descendents són coneguts com a bòers o afrikaners, parlants d'afrikaans, llengua derivada de la neerlandesa. Després també van arribar els britànics, i entremig d'uns i altres hi tenim els pobles natius africans, com els xhosa o els zulu, però dir-ne dos dels més coneguts. De guerres no en van faltar. Els britànics aconseguirien el domini sobre el territori. L'any 1948 el Partit Nacional (afrikaner) va arribar al poder, implementant l'apartheid, el segregacionisme racial, avantatjant la minoria blanca en perjudici de la majoria negra. I arribem el 1961, la que llavors era la Unió de Sud-àfrica, va esdevenir una república, la República de Sud-àfrica, trencant els lligams amb la Commonwealth britànica.

Dit això, els dos personatges principals de la història són l'afrikaner Constand Viljoen, qui faria carrera militar esdevenint general, i per altra banda en Nelson Mandela, un xhosa, qui es va afiliar al Congrés Nacional Africà (CNA) el 1944. El 1962 com a comandant militar del CNA va ser detingut i el 1964 fou condemnat a cadena perpetua.

És en aquest punt, amb l'anunci de la cadena perpetua que se'ns introdueix l'obra, però el seu gruix està centrat en el període comprés entre el 1990, quan en Mandela és alliberat, i el 1994, quan és escollit president de la República de Sud-àfrica. Mandela i el general doncs ens relata els darrers anys de l'apartheid sud-africà. I el punt de vista que es fa, no és des de la visió d'en Nelson Mandela sinó del punt de vista del seu principal enemic, el general Constand Viljoen. Els dos esdevenint les dues cares d'una mateixa moneda, i afortunadament per Sud-àfrica, al final la moneda va caure per la cara d'en Mandela. Durant aquells quatre anys, l'esclat d'una guerra sanguinària entre blancs i negres era més que probable que s'iniciés, i hi va haver moments per que això passes, però la capacitat de seducció de Mandela ho va aconseguir evitar, sent el Viljoen un dels seduïts. És per tot el que va fer que en Nelson Mandela sigui un dels polítics més ben valorats del segle XX.

Il·lustrat el còmic per l'Oriol Malet, donant-nos una gran ambientació de la Sud-àfrica de llavors i amb només tres colors, blau, groc i de tant en tant vermell, a part del blanc i negre, tenim la gran experiència d'en John Carlin, qui estar destinat al país entre 1989 i 1995, període en què va conèixer i entrevistar-se diverses vegades amb en Nelson Mandela, moments dels quals n'ha tret molta informació per l'obra però també d'una conversa amb en Constand Viljoen, anys després dels fets que s'expliquen al còmic, que tal com he dit, és a partir del seu punt de vista, o dit d'una altra manera, és el fil conductor pel qual se'ns relata aquesta obra.

Per tot plegat, es tracta d'una magnífica obra, agraint molt a Comanegra per haver-nos-la portat, amb tot l'esforç que els hi hagi pogut comportar, i de la seva edició destacar també el curiós tacte que presenta les seves cobertes, és el seu encant extern. I felicitar tant als autors com l'editorial per la bona trajectòria que està tenint Mandela i el general en català, ja que l'editorial n'ha anunciat una segona edició. No teniu excusa per deixar-vos perdre aquest gran còmic sobre aquest període de la història recent de Sud-àfrica, el qual podem gaudir en la nostra llengua.  
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada