19 de febrer 2019

Sola

Títol: Sola
Títol original: Seule
Autors: Denis Lapière (Guió) i Ricard Efa (Dibuix)
Traducció de: Isabel Rosell Bellera
Publicat per: Norma Editorial, gener de 2018
Format: Cartoné - 72 pàgines - 21,4 x 29 cm -  Color
Preu: 19,95€ 





Com a novetat de gener de 2019, però sortint a principis de desembre de 2018, Norma Editorial va publicar Sola, un relat sobre la Guerra Civil espanyola vista través de les experiències d'una nena. 

Aquest còmic està basat en fets reals, ja no tant pel context històric sinó per la protagonista, la Lola, personatge real que avui dia té 85 anys, i que llavors no tenia ni 7 anys.

Ens situem al poble d'Isona, al Pallars Jussà, on a la Lola viu juntament amb els seus avis, des de fa uns tres anys, separada de la seva família, des de poc temps abans de l'esclat de la guerra. Ara malauradament, la guerra finalment ha arribat a Isona, i el poble ha estat bombardejat per l'aviació franquista. Aquesta serà la primera experiència de la petita Lola amb el conflicte bèl·lic, que malgrat tot el que li comportarà, amb alts i baixos, en els moments que així ho requereixi, traurà la valentia i també l'esperança del seu interior, sobreposant-se a les circumstàncies que es trobarà.

La por, la mort, haver d'anar a viure en un lloc desconegut amb gent desconeguda, la misèria, i també tal com diu el títol, la soledat que sentirà la protagonista, tot i que estarà acompanyada, seran els elements que veurem en aquesta història.

En Ricard Efa, que ha fet un gran treball tot jugant amb la definició del dibuix i els colors, ha estat una font de primera mà pel guionista Denis Lapière, ja que és la parella de la néta de la Lola.

Sola no només és l'experiència d'una nena en plena guerra civil, si no alhora també ve a ser un retrat de tots aquells infants, que com la Lola van patir durament la duresa i crueltat de la guerra.


Llop Segarrenc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada