18 de desembre 2018

Neix la Càtedra d'Estudis de Còmic a la UV

La Universitat de València crea un projecte pioner a Espanya que dirigirà el professor d'Òptica i divulgador d'historietes Álvaro Pons - La Nau acollirà a més l'Aula del Còmic per reconèixer «l'estatus de producte cultural del còmic»


La Universitat de València tindrà la primera Càtedra d'Estudis de Còmic d'Espanya. La reunió del Consell de Govern universitari d'aquesta setmana aprovarà la creació d'aquesta iniciativa pionera gràcies al conveni amb la Fundación SM, del grup editorial espanyol especialitzat en materials educatius i literatura juvenil.

Amb aquest accés del còmic a l'ensenyament superior, la Universitat de València se suma a l'estudi de la influència artística que han adquirit en els últims anys els dibuixants, i el seu prestigi tant en els moviments avantguardistes d'art com en el món del disseny.

El director de la Càtedra d'Estudis de Còmic serà n'Álvaro Pons, professor d'Òptica de la Universitat i un dels majors experts en còmic d'Espanya. A més de la seva tasca com a col·leccionista, crític i divulgador del món de la historieta, Pons va ser el comissari de la reeixida exposició de l'IVAM «VLC València Línia Clara», una retrospectiva de la història del còmic valencià que va entrar al museu com una de les expressions artístiques de la modernitat, i per reivindicar el còmic com una disciplina artística.

Pons va publicar l'any passat La Cárcel de Papel. Diario de un lector de tebeos (2002-2016), un assaig il·lustrat sobre el fenomen de la historieta i la novel·la il·lustrada, que era la continuació del seu imprescindible Viñetas a la luna de Valencia, historia del tebeo valenciano 1965-2007, la revisió de la historieta valenciana més complet.

També va col·laborar en l'organització del congrés «Literatura i Còmic. Dibuixos Escrits-Escrits dibuixats: Visions Femenines» de la Universitat de València el 2007. El 2009 va coorganitzar també les I Jornades de Narrativa Gràfica a la Universitat.

N'Álvaro Pons va entrar al Consell Assessor de l'IVAM a l'octubre a proposta del Consell Valencià de Cultura, i una de les mostres del museu per al pròxim any és un projecte específic del dibuixant Paco Roca, centrat precisament en la vida al museu valencià.

Juntament amb la Càtedra d'Estudis de Còmic d'Espanya, la Universitat de València posarà en marxa l'Aula del Còmic al Centre Cultural La Nau, que també dirigirà n'Álvaro Pons. Per al vicerector de Cultura i responsable de La Nau Antonio Ariño, l'aposta universitària pel còmic «indica l'estat de producte cultural del còmic», a més d'un reconeixement a la història de la premsa satírica valenciana, que amb La Traca va aconseguir la seva màxima esplendor.

Sobre la possibilitat que la nova càtedra pugui impartir un màster de titulació pròpia, Ariño ha assegurat que encara és aviat, però va reconèixer que en qualsevol cas seria interdisciplinari, «connectat tant al cinema i la literatura». També va avançar que l'Aula del Còmic tindrà una triple funció, a més de les conegudes de formació i programació oberta, se li afegirà la innovació.

La càtedra neix amb un pressupost de 30.000 euros, gràcies a la implicació en el conveni de la Fundación SM.


Font: Levante - EMV / Joan Carles Martí / València / 14.12.2018 / 04:15

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada