11 de maig 2018

"Il·lustració, còmic i compromís social" a la facultat de Belles Arts de València

L'exposició «Il·lustració, còmic i compromís social» es trasllada del 14 de maig a l’1 de juny a la Biblioteca de la Facultat de Belles Arts (UPV), al Camí de Vera s/n, de València.

«Il·lustració, còmic i compromís social» és una exposició itinerant que tracta de fer valdre la il·lustració gràfica i el còmic creats per alguns dels més importants professionals valencians al llarg dels últims vint anys i té com a fil conductor el tarannà reivindicatiu amb què aquests han posat el seu treball al servei de diferents causes o lluites socials i polítiques. Una mostra que es presenta com una bona manera de posar-li un segon altaveu a aquestes reivindicacions, crítiques i exigències que han fet servir la il·lustració gràfica i el còmic com a important ferramenta d’expressió, divulgació i conscienciació.

A través de tretze panells i mitjançant els treballs de més d’un centenar d’autors i autores, mostrem un vast recull de publicacions, projectes personals i encàrrecs de tota classe que conformen una àmplia panòplia d’estils, tècniques i poètiques, i que tractaran de colpir i remoure les consciències del públic, siga expert siga neòfit, siga activista siga diletant, convidant-li, en qualsevol cas, a nodrir i acréixer la seua empatia i el seu esperit crític.

L'exposició compta, a més, amb un web, amb una tasca de documentació considerable, que va ampliant-se amb el temps. Us presentem, sense anar més lluny, les novetats que podeu trobar aquest mes:

1. David Vanderh (Panell «Compromís ideològic i polític»)

Diferents cartells de contingut polític i ideològic per a vàries jornades creatives i de reflexió del col·lectiu «La Internacional Teatral»: Segones jornades «Días x la República» (14, 15 i 16 d’abril de 2017), «Els carrers seràn sempre antifeixistes. Primeres jornades de cultura contra el feixisme» (21 i 22 d’octubre de 2017) i «La por és el missatge. Jornades de reflexió sobre la Llei mordassa» (24 i 26 de novembre de 2017).

2. Ana Penyas (Panell «Igualtat de gènere i violències masclistes»)

La guanyadora del Premi internacional Fnac-Salamandra Graphics de novel·la gràfica de 2017 amb Estamos todas bien, fa un retrat de la situació de les dones a l’Espanya del segle XX a través de les memòries de les seues dues àvies. La història oblidada de totes les àvies que varen viure d’acord amb el paper de les dones de la seua època: l’entrega als fills, a la casa, a l’home i de com es materialitzen aquests valors en la seua vida quotidiana. Estamos todas bien va ser publicat per l’editorial Salamandra dins de la seua col·lecció Salamandra Graphic, a finals de 2017.

3. 8 de març i vaga feminista 2018 (Panell «Igualtat de gènere i violències masclistes»)

Dins de la commemoració reivindicativa del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i amb ocasió de la vaga feminista convocada per diferents col·lectius al 2018, diferents autores varen fer servir la il·lustració gràfica per tal de fer difusió dels seus missatges per la igualtat de gènere, contra la bretxa salarial o la violència masclista, entre altres reivindicacions històriques.

4. Falles Populars i Combatives (Panell «Memòria històrica»)

Des de 2002, les Falles Populars i Combatives proposen una manera diferent, oberta, autogestionada, lúdica i sobretot crítica, de viure les festes de les Falles de València. A més de tot un seguit d’activitats festives i reivindivatives, i del seu propi monument faller, editen cada any diferents elements de difusió i marxandatge que fan servir la il·lustració gràfica i el disseny com ara el mocador, la samarreta, les xapes, o el llibret.

Les FPC de 2018, varen retre homenatge a les falles antifeixistes de 1937 als inicis de la Guerra Civil Espanyola, amb una estètica –i un esperit– hereva del grafista valencià Josep Renau. Bona mostra d’això és el llibret, dissenyat per l'estudi-coopertativa Joan Rojeski.

Més informació a www.graficacompromesa.com
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada