15 d’abril 2018

El Saló del Còmic tanca una edició marcada per l'èxit dels nous espais

La 36 edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona tanca avui les portes a Fira Barcelona-Montjuïc, després d'uns dies en què milers d'aficionats s'han donat cita al certamen per compartir la seva afició per la historieta. Una edició que ha apostat per canvis i novetats i en la qual més de 118.000 visitants han passat pels 50.000 metres quadrats del recinte.
 

La directora general del Saló del Còmic, Meritxell Puig, ha fet un balanç molt positiu d'aquesta edició i ha destacat que "malgrat el clima plujós d'aquests dies el públic ha omplert el recinte i dissabte es van esgotar les entrades online". Puig ha destacat també la bona acollida de les novetats d'aquesta edició com l'espai Comic Kids, "que ha permès que els nens i nenes s'apropin al llenguatge i a les tècniques del còmic en companyia de les seves famílies, jugant, llegint, dibuixant i coneixent els autors", i de l'espai de còmic en viu organitzat amb Dibujos por Sonrisas, una iniciativa de l'Asociación Creativos en Acción que té l'objectiu de recaptar donatius per als camps de refugiats.

Meritxell Puig també ha subratllat l'interès que han provocat actes com "la xerrada entre Francisco Ibáñez i Carlos Areces davant un auditori ple d'espectadors, o la projecció d'un avanç de la pel·lícula Superlópez de la mà del seu director Javier Ruiz Caldera". El creador d'aquest personatge -homenatjat al Saló-, Jan, ha protagonitzat un exitós trobada amb els seus lectors. I si Superlópez ha estat el protagonista d'una de les exposicions d'aquesta edició, altres mostres han estat dedicades a Les revistes del 'boom' del còmic (per a adults), al dibuixant nord-americà Jack Kirby i als guanyadors de l'any passat, Josep Maria Martín Saurí, Jamás tendré 20 años de Jaime Martín, Javi Rey i el fanzine Paranoidland. L'Auditori del Palau 5 s'ha confirmat com un magnífic escenari per acollir grans esdeveniments, pel seu aforament i comoditat, i ha estat el marc de la cerimònia de lliurament dels Premis, de trobades amb autors i de projeccions de pel·lícules i documentals.

També ha estat un gran èxit l'espai Comic Pro, un lloc en el qual el Saló del Còmic de Barcelona, ​​en col·laboració amb Acción Cultural Española (AC/E) i l'Institut Ramon Llull, ofereix una oportunitat als autors de mostrar el seu treball a editors nacionals i estrangers. Una edició en què s'ha comptat amb representants de les editorials nord-americanes IDW, Dark Horse i Dynamite i de l'alemanya avant-verlang, així com els editors nacionals d’Astiberri Ediciones, Ediciones Babylon, Ediciones La Cúpula, Fandogamia, Penguin Random House i Editorial Planeta. Durant els quatre dies del certamen s'han presentat un total de 1014 portafolis i s'han realitzat 183 entrevistes.

La presència de la dona ha adquirit una rellevància especial en aquesta edició, tant a través de la quantitat d'autores convidades com dels temes abordats en conferències i taules rodones. Liv Strömquist, Dann Thomas, Kelly Sue DeConnick, Shea Fontana, Tillie Walden, Lorena Álvarez i Elisa McCausland han estat algunes de les professionals presents al certamen. Vittorio Giardino, David Lloyd, Dave McKean, Jamie Delano, Fabrice Parme, Frank Pé, Miguel Díaz Vizoso, Ralf König, Matt Fraction, Roy Thomas, Stan Sakai, Carlos Pacheco, David Rubín, Esteban Maroto, Juan Díaz Canales, Kiko da Silva i Paco Roca han estat altres dels convidats.

El Gran Premi del Saló del Còmic d'aquest any ha estat per a la historietista Laura Pérez Vernetti. Altres guardons han premiat Pinturas de guerra, de Ángel de la Calle (Millor Obra d'Autor Espanyol), El arte de Charlie Chan Hock Chye. Una historia de Singapur, de Sonny Liew (Millor Obra Estrangera), Ana Penyas (Autora Revelació Premi Fundació Divina Pastora) i Los diletantes (Millor Fanzine).

Des de FICOMIC agraïm la participació del públic assistent, així com la dels autors, editors, distribuïdors, llibreters i totes les empreses i entitats expositores. Tot això sense oblidar-nos de la gran difusió dels mitjans de comunicació, que han contribuït a l'èxit del 36 Saló Internacional del Còmic de Barcelona. També agraïm la confiança de Nintendo com a patrocinador oficial del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Així com de les institucions com el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; Ajuntament de Barcelona; Ministerio de Educación, Cultura y Deporte; de Acción Cultural Española (AC/E); Carnet Jove; Escola Joso; Fundació Divina Pastora i l'Institut Ramon Llull.

A partir d'aquest moment comencem a treballar en el 37 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que tindrà lloc, novament, a Fira de Barcelona-Montjuïc del 4 al 7 d'abril de 2019. Abans celebrarem el XXIV Saló del Manga de Barcelona, de l'1 al 4 de novembre del 2018, en el mateix recinte firal.

Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada