08 de febrer 2018

Capablanca 1a part: A cara o creu

Títol original: Capablanca tomo uno: A cara o cruz
Autor: Joan Mundet
Traducció de: Joana Zoyo
Publicat per: Amaníaco Ediciones i Cayolargo ediciones, octubre de 2017
Format: Rústic, 112 pàgines, 168 x 24 mm i B/N
Preu: 10€

El novembre de 2016, Amaníaco ediciones va publicar A cara o cruz, sent el primer llibre de la nova sèrie de còmics d'en Joan Mundet, Capablanca. Casi un any després, el passat octubre de 2017, coincidint amb la segona edició del Girocòmic es va aprofitar per publicar i presentar-hi la seva edició en català, A cara o creu, moment en que també es va treure la segona part de la sèrie, Dos muertes, que esperem que si les coses van bé amb el primer llibre en català, ens arribi properament la seva corresponent edició en català.

Capablanca pretén ser una sèrie de sis llibres on la història té continuïtat a llarg d'ells, però a la vegada cada llibre és un relat autoconclusiu.

En aquesta primera part, A cara o creu, coneixerem en Joan Muntada un jovenet de principis del segle XVII, o sigui dels primers anys del 1600, que viu a Llacera, un antic terme del Vallès, que pel que he trobat avui en dia forma part de Sant Llorenç Savall.

En Joan, que degut les seves condicions de naixement té mala relació amb els seus germans grans, especialment amb en Sebastià, la seva vida farà un gir inesperat amb l'arribada del cavaller castellà Don Rodrigo de Ucero per establir-se al castell de Pera, esdevenint el jovenet el seu servent i protagonista d'aquest llibre.

Havent mencionat el marc temporal que en se'ns situa la història de Capablanca, aquella època era coneguda especialment pel bandolerisme, present en aquest llibre. La història real a més ens explica que en Joan Muntada va esdevenir bandoler de l'escamot del mencionat Rocaguinarda, i que per altra banda n'hi va haver un altre de molt popular però alhora llegendari conegut per Capablanca. A partir d'aquí cadascú es farà les seves suposicions, però podem imaginar que en Joan Mundet el farà convergir. Ho anirem veient ens les properes entregues de la sèrie i esperem poder-les gaudir en català.


Llop Segarrenc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada