23 d’octubre 2017

Festival Internacional CòmicNostrum 2017 del 25 al 29 d'octubre a Mallorca

La present edició del Festival Internacional CòmicNostrum 2017 està dedicada al binomi Còmic i Periodisme. Per diferents i importants raons. Als darrers anys ha pres una gran rellevància el gènere del còmic-reportatge. És a dir, autors de còmic que realitzen investigacions periodístiques, entrevistes, reportatges d’investigació, d’opinió o d’anàlisi  i les conten amb format d’historieta.

El dibuix, la imatge i l’estil propi de cada autor, han afegit un nou atractiu al periodisme tant a diaris i revistes, com a la pròpia novel·la gràfica com a publicació autònoma.

Alguns dels convidats d’enguany com Guy Delisle, que pràcticament  va contar abans que ningú el món tancat de Corea del Nord a la seva obra Pyongyang; Darío Adanti, que al seu recent Disparen al humorista, s’endinsa a reflexionar sobre els límits del humor, de la informació i la llibertat d’expressió, o Sagar Forniés, autor de Los vagabundos de la chatarra, una crònica sobre el reciclatge del metall i un retrat urbà de Barcelona amb la precarietat com a protagonista, són ara mateix puntals d’aquesta tendència.

Una corrent que, amb la unió dels dos llenguatges, el periodístic i el de còmic, ha pres tanta força que ha aconseguit ampliar el cercle de lectors habituals d’historieta.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca, amb una iniciativa pionera, vol dedicar aquesta edició del Festival CòmicNostrum a visibilitzar aquesta tendència que, curiosament, encara no ha estat tractada de forma exhaustiva a cap festival de còmic. Un homenatge al món periodístic i de la informació, que al segle XX ha constituït una eina importantíssima de formació cívica i d’opinió imprescindible per a una ciutadania responsable.

Però hi han més raons: fa mes d’un segle, el còmic va néixer a la premsa, als diaris, amb el personatge Yellow Kid i continuat fins ara amb les tires diàries i les vinyetes d’humor, que són, en realitat, articles d’opinió condensats en càpsules diàries.

Més informació i programa complet al web del Clúster de Còmic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada