07 d’octubre 2015

Els dracs envaeixen el XXI Saló del Manga de Barcelona

El drac Shenron i la llegenda de Sant Jordi. Orient i Occident. Dues formes de veure un mateix fenomen mitològic: els dracs. El XXI Saló del Manga de Barcelona dedicarà una àmplia exposició centrada en els dracs més famosos de les dues cultures que han estat dibuixats en mangas, còmics i il·lustracions. Dracs de paper: entre orient i occident és el nom de l'exposició que s'encarregarà de mostrar-nos les diferències i coincidències entre ambdues cultures.
   Bola de Drac © Akira Toriyama
El drac és una bèstia mitològica que, curiosament, s'ha repetit en la cultura oriental i en l'occidental, malgrat haver-se originat de forma independent. De fet, les seves natures no han pogut ser més antagòniques, però al llarg del temps el drac oriental s’ha anat imbuint de característiques occidentals i viceversa.

El drac oriental té un origen segurament xinès, i una naturalesa d'animal més aviat benèvol, representant la saviesa, la benevolència, la força, així com la bona sort. Són éssers que gairebé sempre han ajudat l'home. Per contra, el drac occidental és principalment un enemic, el mateix Satanàs és descrit a la Bíblia com el gran drac.

El drac oriental és un animal d'aigua, el seu medi natural, però també és el portador de tempestes, vigilant el cel i els rius. En canvi, el drac occidental és un animal de foc, element que utilitza per a les seves maldats.

En aquesta exposició pretenem ensenyar les grans diferències que existeixen entre les nostres cultures respecte als dracs; d'un ésser que concedeix desitjos com a Bola de Drac, a una llegenda on la bèstia segresta princeses i ha d'aparèixer Sant Jordi per matar-lo. Però també hi ha semblances i intercanvis, i cada vegada es difuminen més les barreres que els separen.

La mostra comptarà amb la il·lustració original de la portada de Danza de Dragones de Canción de Hielo y Fuego, diferents pàgines de còmics i mangas com Bola de Drac, Toriko, Inuyasha, Saint Seiya, Naruto, Magi o Bastard, que han mostrat els dracs en les seves diferents facetes, i on podrem veure que, sovint, les cultures s'acaben barrejant.

L'exposició Dracs de paper: entre orient i occident també relatarà l’especial relació existent entre la cultura i mitologia catalana amb els dracs a través de la llegenda de Sant Jordi, a més d'una selecció de fotografies que mostren on són presents els dracs a la ciutat de Barcelona.

Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada