29 de juliol 2015

L’art valencià que va criticar el franquisme, a l’IVAM

Aquesta setmana s’ha inaugurat la mostra 'Col·lectius artístics en la València sota el Franquisme. 1964-1976'

L’art pop valencià de finals del franquisme, marcat per la reivindicació i el compromís, protagonitza la mostra 'Col·lectius artístics en la València sota el Franquisme. 1964-1976'. L’ exposició, que es pot veure fins el gener de 2016 a l’Institut Valencià d’Art Modern, rememora la transformació cultural que va viure la ciutat a la dècada dels anys 60 i 70. En total s’hi exhibeixen gairebé dues-centes obres que són molt crítiques amb la política, la societat i la cultura de l’època.

L’exposició pren com a arc cronològic les dates compreses entre 1964 i 1976 i fixa el seu espai geogràfic a la ciutat de València en un moment històric d’especial ebullició creativa i combativa. És el període en què la producció artística realitzada en la ciutat experimenta una mutació sense precedents.

En l’any 1964, el règim franquista celebra amb una nova estratègia de propaganda els denominats XXV Anys de Pau, i amb motiu d’eixe esdeveniment es van editar cartells, segells, exposicions, publicacions i material documental que tractava de difondre una imatge manipulada de modernitat i pacificació que l’exposició aborda, d’una manera inèdita, com a capítol introductori.

El 1964 és l’any en què es va gestar el naixement del grup format per Manuel Boix, Artur Heras i Rafael Armengol, el col·lectiu Estampa Popular de València i l’Equip Crònica. L’exposició tanca el seu arc cronològic i el seu objecte d’anàlisi amb la mort del dictador i la inauguració, quasi un any després, de la mostra contestatària ‘Els altres 75 anys de pintura valenciana’, patrocinada pel Col·lectiu de Pintors del País Valencià.

L’exposició es presenta com una dissecció i una reconstrucció de la cultura visual del moment, i és per això pel que la mostra inclou, junt amb una cuidada selecció d’obres artístiques dels principals col·lectius del moment - Estampa Popular, Equipo Crónica, Equipo Realidad, Antes del Arte, Grupo Bulto, Boix-Heras-Armengol, Grupo Escapulari-o-, còmics d’Editorial Valenciana, així com llibres, revistes i material documental relacionat amb l’època.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada