10 d’abril 2015

El Saló del Còmic més fantàstic escalfa motors

El Saló Internacional del Còmic de Barcelona donarà el tret de sortida a la seva 33 edició el proper dijous 16 d'abril. Els 36.000 metres quadrats del Palau 2 de Fira Montjuïc i la Plaça Univers acolliran aquest any un certamen en què la fantasia heroica i la ciència ficció tindran un protagonisme especial, ja que l’exposició principal estarà dedicada a aquests dos gèneres. Al seu entorn s'han organitzat activitats i conferències relacionades amb la vinyeta, però també amb la divulgació científica, d'una banda, i amb les llegendes, de l'altra.

presentacio1.jpg

El Saló del Còmic s'ha presentat aquest matí en una roda de premsa a la que hi han participat Jaume Ciurana, tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona; Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Mónica Fernández, sotsdirectora general de Promoció del Llibre, la Lectura i Lletres Espanyoles del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport; Patrici Tixis, president de FICOMIC i del Gremi d'Editors de Catalunya; Antoni Guiral, coordinador d'activitats del Saló, i Carles Santamaria, director del Saló del Còmic.

Patrici Tixis ha destacat que "Creixem tant en expositors com en metres quadrats", assegurant que aquest és un dels salons "més importants" per al gremi d'editors català "pel que suposa per al foment de la lectura". "El còmic és una font inesgotable de continguts que avui dia alimenten a d’altres indústries", ha afegit.

En aquest sentit, Jaume Ciurana ha apuntat que la del Saló del Còmic és any rere any, "una aposta pel talent, la creativitat, la indústria i els lectors, que ha contribuït a la projecció de Barcelona com a capital editorial", i ha recordat que dilluns que ve Barcelona presenta la seva candidatura com a Ciutat Literària de la UNESCO, cosa a la qual el Saló del Còmic també contribueix.

Per la seva banda, Ferran Mascarell, el conseller de Cultura, ha considerat que tenint en compte que compleix 33 edicions, "algú hauria d'estudiar l'impacte que el Saló Internacional del Còmic de Barcelona ha tingut en dues generacions". Ha demostrat en aquest temps, que "aquest és també un país capaç de crear continguts, ser punter en creació d'imaginaris col·lectius". El conseller s'ha mostrat convençut que l'edició d'aquest any "desbordarà totes les previsions".

Preguntat sobre el futur del Museu del Còmic i la Il·lustració, el conseller ha assegurat que tot segueix en marxa i que s'està partint de la creació d'un fons en el qual treballa actualment el periodista Vicent Sanchís. "Creiem que ara mateix és el més important. Un cop tinguem la idea de com serà el museu, i de la seva viabilitat, decidirem la resta ", ha assenyalat Mascarell.

Per la seva banda, Antoni Guiral ha detallat part del contingut de la 33 edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Ha recordat que l'exposició principal estarà dedicada a la fantasia heroica i de ciència ficció, i comptarà amb prop de 400 originals d'autors de tot el món. Vinculades a aquesta temàtica es desenvoluparan activitats de divulgació científica i sobre el món de les llegendes, i d'alguns clàssics contemporanis com Joc de trons. El certamen comptarà amb un total de 19 exposicions, incloses les dels guanyadors del Premis del Saló de la passada edició, i les dels superherois, enguany, villà i superherois, ja que el Capità Amèrica, The Spirit i el Joker compleixen 75 anys. El personatge de Manuel Vázquez, Anacleto, agente secreto, també comptarà amb la seva pròpia mostra, que inclourà 25 originals i comptarà amb la presència del director de la pel·lícula d'imminent estrena, així com de l’Anacleto de carn i ossos, Imanol Arias.

Entre els autors estrangers que seran presents en el Saló del Còmic figuren des de Milo Manara fins al clàssic dels superherois José Luis García López, Scott McCloud, Frederik Peeters, David Finch, els creadors del còmic d'Hora de Aventuras, Branden Lamb, Shelli Paroline i Ryan Nort. També es comptarà, a l'apartat de conferències, amb David Saltzberg, assessor científic de la sèrie de televisió The Big Bang Theory i amb Tania Sánchez, que parlarà de la seva passió per Joc de trons.

Per la seva banda, Carles Santamaria ha recordat que l'inici del Saló del Còmic coincideix enguany amb el de la Star Wars Celebration, que s'obrirà amb una videoconferència de J.J. Abrams, el director de l'última pel·lícula de la saga, que es podrà veure al Cinesa Diagonal de Barcelona. Les invitacions per assistir a aquest esdeveniment es lliuraran en un bus turístic galàctic custodiat per stormtroppers situat a l'exterior del recinte el dijous 16 d'abril a partir de les 12.00. Es donarà una invitació per persona fins que s'esgotin les entrades disponibles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada