18 d’abril 2015

El guionista Enrique Sánchez Abulí, Gran Premi del Saló del Còmic

Ahir divendres va tenir lloc lentrega de premis del Saló del Còmic. El guionista de lirreverent Torpedo 1936, Enrique Sánchez Abulí, ha resultat mereixedor del Gran Premi del Saló d’enguany. La space opera Saga, de Brian K. Vaughan i Fiona Staples, i Las Meninas, de Santiago García i Javier Olivares, han rebut els premis Millor Obra Estrangera i Millor Obra Espanyola, respectivament. El dibuixant Miki Montlló sha emportat el premi Autor Revelació. El premi popular a la Millor Obra ha estat per Croqueta y empanadilla dAna Oncina.

fm5a0536.jpg

Enrique Sánchez Abulí, reconegut guionista de còmic i traductor espanyol, és el pare de Torpedo 1936, possiblement el còmic espanyol per a adults de més èxit internacional. Ha editat nombrosos àlbums i va col·laborar durant un temps amb Playboy i El Jueves. Entre les seves últimes obres destaquen treballs amb dibuixants com Oswal i Félix Vega.

Pel que fa a la resta de premis, en concret, Saga, la space opera que ja ha estat mereixedora de tres Eisner i que ha catapultat Vaughan, una vegada més, a lOlimp dels grans autors, sha endut el premi de Millor Obra Estrangera, mentre que Las Meninas, de García i Olivares, el repàs a la mítica obra de Velázquez, un peculiar biopic del moment en el qual es va crear el clàssic, ha estat considerada la Millor Obra Espanyola de lany.

L'Autor Revelació Premi Divina Pastora daquesta edició ha estat Miki Montlló, dibuixant del primer lliurament de Warship Jolly Roger, sense cap dubte una de les space operes de l'any. Per la seva banda, el premi de Millor Fanzine ha estat per a ThermoZero Còmics, que a més d'un fanzine és una associació cultural que defensa i promociona el còmic aragonès.

Llistat de guanyadors dels Premis del 33 Saló Internacional del Còmic de Barcelona:

Gran Premi del Saló: Enrique Sánchez Abulí
Enrique Sánchez Abulí (Palau-del-Vidre, França, 1945) és un guionista de còmic i traductor espanyol. En 1982, realitza amb Esteban Maroto, Zodíac, per a la revista 1984. Aquest mateix any, apareix el genial Torpedo 1936, una sèrie que compta amb 15 àlbums. Entre les seves obres figuren a més El misionero (en Comix Internacional, 1983) amb Amador; Perla (en Metropol, 1983), amb José Ortiz; Brumas amb Joan Boix (Creepy, 1984); Demasiado humano amb Toni Garcés; Moko (Más Madera, Cimoc, 1985, 1991) i Alex Magnum (Zona 84, 1986), amb Genies; Insegurini, amb Martz Schmidt (en TBO, Ediciones B, 1988); i Mr. Monster y otros relatos, amb Bernet (Makoki, 1990).

En 1992, Sánchez Abulí va publicar a El Jueves una altra de les seves grans sèries: Kafre, amb Das Pastoras. Durant anys va col·laborar amb el dibuixant xilè Félix Vega per a la revista Playboy, realitzant historietes eròtiques. Amb el mateix dibuixant va publicar en Planeta María Dólares i Asesinos Anónimos; aquesta última va ser obra de teatre abans que còmic. És així mateix guionista d'Historias Tremendas, llibre a tres bandes amb els dibuixants Oswal i Darko.
La seva última obra fins al moment és La nieve y el barro amb Oswal (Panini Cómics).

Millor Obra Estrangera: Saga, de Brian K. Vaughn i Fiona Staples (Planeta Cómic)
A Saga seguim la història d'Alana i Marko, una parella que troba l'amor entre el caos de la guerra i forma una família amb el naixement de la seva filla. El seu objectiu: deixar tot enrere, arriscant tot el que tenen en la seva vida per portar una nova a aquest perillós i antic univers. Així comença una de les odissees més memorables del novè art.

Amb un equip creatiu estel·lar integrat pel guionista del bestseller Y: El Último Hombre, Brian K. Vaughan, qui torna al món dels còmics ben acompanyat de la intensa il·lustradora Fiona Staples, per desenvolupar aquesta nova i esperada col·lecció d'Image Comics, l'editorial independent més famosa d'EUA.

Segons els experts, Saga és una barreja de l'acció d'Star Wars amb el drama de Joc de Trons. A més de la bona acollida de la crítica, la sèrie ha estat un èxit entre el públic, la qual cosa ha provocat que hagi guanyat 3 Premis Eisner en 2013: Millor sèrie regular, Millor sèrie nova i Millor guionista (Brian K. Vaughan).

Millor Obra Espanyola: Las Meninas, Santiago García i Javier Olivares (Astiberri)
Durant segles, el quadre que representa a la família de Felip IV ha estat el centre d'atracció del Museu del Prado i ha inspirat a artistes i escriptors, convertint-se en una veritable icona cultural. No obstant això, Diego Velázquez és un dels pintors més misteriosos de la seva època, i Las Meninas, la seva obra mestra, cim de la pintura barroca espanyola, és potser també el més estrany dels grans quadres de la pintura occidental.

Aquesta no és només la història d'una obra d'art, sinó la història de com una obra d'art es transforma en un símbol. I al final, també, un nou intent de contestar a la pregunta que s'han fet generacions d'artistes, historiadors, estudiosos i aficionats: quin és el secret de Las Meninas? Un secret ocult a plena vista.

Premi Autor Revelació Fundació Divina Pastora: Miki Montlló
Dibuixant del primer lliurament de Warship Jolly Roger, sense cap dubte una de les space operes de l'any. Evasió parcel·lària, traïcions, misteri i acció a dojo constitueixen els principals ingredients d'una obra de ciència-ficció clàssica que captiva la nostra atenció des de la primera pàgina i no ens dóna un respir fins al final. Quant a Miki Montlló, fins avui, havia estat més dedicat a l'animació i els videojocs.

Millor Fanzine: Thermozero Còmics
És un dels millors fanzines que s'editen a Espanya, a més d'una associació cultural que defensa i promociona el còmic aragonès. En la seva curta trajectòria aquesta publicació ha estat nominada en dues ocasions a Millor Fanzine del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, i en 2012 i 2013 ha rebut el reconeixement a Millor Fanzine en els Premis del Còmic Aragonés. Els editors són Óscar Senar i Víctor Romano, responsable de la coneguda web de còmic Viñetario.

Millor Obra per votació popular: Croqueta y empanadilla, d'Ana Oncina.
Quan un és una croqueta, està inexorablement predestinada a enamorar-se amb bogeria d'una cresta. I com qualsevol parella de bé, decideixen anar-se a viure junts, encara que ningú ha dit que la convivència fos fàcil! Croqueta y Empanadilla és tendre, divertit, i transmet un increïble bon rotllo. Per menjar-se'ls!


Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada