02 de novembre 2014

El XX Saló del Manga de Barcelona arriba als 130.000 visitants


El XX Saló del Manga de Barcelona, organitzat per FICOMIC, tanca aquesta tarda les seves portes havent rebut 130.000 visitants, xifra que marca una nova fita en la seva història. El certamen ampliava aquest any novament el seu espai, passant dels 35.000 metres quadrats de l'edició anterior als 50.000 actuals. L'espai no ha estat l'única cosa que s'ha ampliat en aquesta ocasió doncs també ho han fet els horaris posat que les portes s'han obert diàriament a les nou del matí i no a les deu, com era habitual.
La xifra final suposa un increment d'un 13% respecte a l'any passat, quan van assistir 115.000 persones al Saló. En paraules de Carles Santamaria, director del Saló del Manga de Barcelona, “l'èxit de públic mostra la vitalitat d'un Saló que necessita més espai perquè aquest any s'han esgotat anticipadament les entrades de dissabte i diumenge”.

L'ampliació d'espai i activitats ha permès un accés fluid al Saló, encara que el director del certamen lamenta “haver esgotat les entrades disponibles, atès l'aforament del recinte". Explica que l'èxit organitzatiu és producte de "la gran col·laboració i professionalitat de l'equip de logística i seguretat de Fira Barcelona. Hem treballat junts molt bé abans i durant la celebració del certamen”.

La ubicació en “Fira Barcelona *Montjuïc és la idònia per la seva centralitat i excepcionals comunicacions en transport públic. Necessitem més espai i que es facin reformes en alguns dels palaus perquè siguin operatius. Necessitem que les institucions recolzin a Fira Barcelona perquè realitzi aquestes petites reformes en els palaus del recinte que permetin guanyar aforament”, explica el director del certamen.

Santamaría valora molt positivament l'ampliació d'activitats del Saló “que ha crescut quantitativa però també qualitativament” El patrocini de Nintendo amb totes les activitats relacionades amb Pokémon “ha resultat un èxit” així com “la ubicació de l'escenari sota la carpa gegant on els assistents han gaudit dels concursos de cosplay i actuacions”. Igualment destaca l'èxit que ha tingut l'espai L'Esperit de Japó amb una gran zona sobre cultura, tradicions i teràpies naturals japoneses, “l'acceptació del nou espai ha estat molt bona perquè el nostre públic està molt interessat en tot el que està relacionat amb Japó”.

Pel que fa a novetats per al proper any, Santamaria explica que “es crearà un gran espai dedicat al Cosplay amb tallers, espais de trobades i altres activitats”. També comenta que s'està treballant per organitzar paral·lelament amb el Saló un Festival de Cinema Japonès “ja que hi ha un gran interès en el nostre públic tant per l'animi com per les pel·lícules d'acció real”.

Als pavellons 1 i 2 de Fira de Barcelona s'ha sumat, com a part activa de la programació aquest any, la Plaça Univers, que ha concentrat bona part de les activitats, entre elles, els diversos concursos de cosplay, l'Anime Song Contest, exhibicions de balls asiàtics i actuacions musicals, entre elles, la de la reconeguda banda adolescent Loverin Tamburin. El Palau 1 s'ha dedicat a la gastronomia japonesa i ha comptat amb un espai videojocs protagonitzat per l'univers Pokémon. Les projeccions d'anime van tenir lloc en els Arenas de Barcelona Multicines del Grup Balañá, que van incloure un especial Mazinger Z i una marató Pokémon, entre molts altres títols.

Una de les novetats del XX Saló del Manga de Barcelona ha estat la creació d'un nou espai anomenat L'Esperit del Japó, dedicat a les tradicions, cultura i teràpies naturals japoneses. Un espai viu amb diverses activitats relacionades amb la cultura tradicional japonesa, l'espiritualitat i les teràpies naturals. Han estat 6.000 metres quadrats que ha estat un petit oasi en el qual s'han impartit tallers de macrobiòtica, sessions de shiatsu, reiki, Kobido i meditació.

Entre els autors convidats, va destacar la presència de Kengo Hanazawa (I Am A Hero), Ken Niimura (Henshin), Takeshi Obata (All you need is kill), Takehiko Inoue (Slam Dunk) i Junichi Masuda i Shigeru Ohmori, responsables dels videojocs de Pokémon de Nintendo, que aquest any, com el Saló del Manga de Barcelona, estava d'aniversari.

En l'apartat de cosplay, s'han celebrat aquest any en el marc del Saló, les noves edicions de les finals nacionals del World Cosplay Summit, en què va guanyar la parella formada per Daniel Talavera Daza i Virginia Pinilla; el Eurocosplay, que es va seleccionar a Olga Carles Asensi; European Cosplay Gathering, en el qual es va premiar a Laura Hernández Martín, Estefania Cánovas Moles i Laura Fernández García i el Clara Cow's Cosplay Cup, en què la parella formada per Elisabet Puig Farré i Joan Martí Ferrando acudirà a l'Haia en representació d'Espanya. A més, aquest any, com a homenatge a Pokémon, ha tingut lloc un multitudinari concurs d'amants del popular personatge. I hi va haver encara un més, el centrat en l'univers de Tales Of, que va comptar amb la presència del seu creador, Hideo Baba, de Bandai Namco Games.


En l'espai gastronòmic ha brillat amb llum pròpia la presència del xef Jordi Roca que ha ofert un taller de postres servides amb sake. I mestres de la cuina com Saulo Meireles, del restaurant Sugoi; Ryo Sakamoto, de Yashima; Nobuaki Fushiki, del Shiojiri Jozojo i Diego Laso , de Momiji, van oferir multitudinaris tallers de cuina. A més, aquesta edició es va organitzar un concurs de Tast a cegues d'ingredients japonesos coordinada per Roger Ortuño.

Entre les exposicions destacarien les dedicades al 20 aniversari del Saló del Manga de Barcelona, la que repassava la història del J-Pop i la dedicada als autors convidats Takeshi Obata, Ken Niimura i Kengo Hanazawa. També Pokémon, que va ser el rei en l'espai de videojocs, va tenir una gran exposició amb peces seleccionades del seu ampli univers.

El Saló del Manga de Barcelona i tot l'equip de FICOMIC, agraeix el suport i afecte que ha tingut per part del públic assistent, convidats i mitjans de comunicació que han col·laborat al fet que el certamen es converteixi en el referent mundial que és actualment.

En aquests moments, FICOMIC ja treballa en el 33 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que tindrà lloc del dijous 16 al diumenge 19 d'abril en Fira de Barcelona Montjuïc. L'edició de 2015 estarà dedicada al gènere fantàstic, amb una gran exposició centrada en la fantasia heroica i la ciència ficció. La mostra comptarà amb seccions i activitats de divulgació científica vinculades amb el còmic. El comissari de l'exposició serà l'historiador del còmic Antoni Guiral, que comptarà amb l'assessorament científic d'Álvaro Pons, professor titular de la Facultat de Física de la Universitat de València i teòric i crític de còmic.


Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada