30 d’octubre 2014

Inaugurat el XX Saló del Manga de Barcelona

El XX Saló del Manga de Barcelona s'ha inaugurat oficialment aquest matí, amb la presència de Xavier Trias, alcalde de Barcelona, Kazuhiko Koshikawa, ambaixador de Japó a Espanya, Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Hiroyuki Ueno, director de Fundació Japó a Espanya, Daniel Fernández, president de FICOMIC i del Gremi d'Editors de Catalunya i Carles Santamaria, director del Saló del Manga de Barcelona.

Les autoritats han realitzat un recorregut pels recintes del Saló, amb força assistència des de primera hora del matí. L'acte ha finalitzat a la Sala d'Actes 2 situada en la planta superior del Palau 2, al costat de l'enorme exposició L'esperit de Japó, lloc en el qual Daniel Fernández ha recordat que esdeveniments com el del Saló del Manga de Barcelona, “el primer Saló del Manga a Europa”, demostren que “Barcelona és tota una capital de la il·lustració i del còmic”.

Hiroyuki Ueno, director de Fundació Japó a Espanya, s'ha mostrat encantat que “el nombre de participants no pari de créixer, any rere any” i que per a ells “és un honor poder tornar a participar” en el certamen, donat que la seva missió és la de “promoure l'enteniment recíproc entre les dues cultures”.

Per la seva banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha indicat que en aquests 20 anys, el Saló del Manga “ha pres vida pròpia” i s'ha convertit en “un autèntic fenomen cultural”. “Avui, el Saló és una manifestació de cultura popular en el sentit més ampli de la paraula, que permet combinar la singularitat de la nostra pròpia cultural amb l'enteniment amb una altra”.

L'ambaixador de Japó a Espanya, Kazuhiko Koshikawa, ha qualificat al Saló del Manga de Barcelona com “un esdeveniment pioner de la cultura popular japonesa a Espanya” que ha servit, entre moltes altres coses, “perquè molts joves aprenguin japonès amb la finalitat de poder llegir manga”. “Desitjo i confio que l'èxit segueixi essent el mateix i el certamen pugui seguir realitzant aquesta labor durant els propers 20 anys”.

Xavier Trias, alcalde de la ciutat, ha insistit en la idea apuntada per Fernández que el Saló reforça “el paper de Barcelona com a capital del llibre i la il·lustració” i s'ha mostrat confiat que, amb l'augment d'espai, “se superaran totes les expectatives”. Finalment, ha assenyalat que Japó i Catalunya tenen “molts elements en comú”, especialment, “l'interès per la feina ben feta”, i que, sens dubte, el certamen, “forma ja parteix de la ciutat de cultura que estem construint entre tots”.

Finalment, Carles Santamaria, director del Saló, ha assenyalat que actualment “vivim un nou japonisme” com el que es va viure a principis del segle XX, quan Japó es va obrir al món. “Ara és un nou japonisme globalitzat, que té el manga i l'anime com a protagonista, i que està fent que els joves s'apropin a la cultura japonesa”, ha afegit el director, que considera el certamen “una finestra de relació entre dues cultures que es volen i s'admiren de forma recíproca”.

El XX Saló del Manga de Barcelona ha arrencat amb un dia ple d'activitats. La primera conferència del Saló ha tingut lloc a les 13 hores a la sala d'actes 1 del Palacio 1, Toni Torres, col·leccionista dels Beatles i productor musical, ha parlat dels Beatles a Japó. A la mateixa hora, en el taller de cuina japonesa, hi ha hagut el Concurs Cata a cegues d'ingredients japonesos. I a les 18.30 hores ens visitarà Jordi Roca, el millor pastisser del món, del Celler de Can Roca, per parlar de Les Postres de Jordi Roca que se serveixen amb sake.

A les 19.00 hores també a la sala d'actes 1 el dibuixant Ken Niimura tindrà una trobada amb els fans. A més dels concerts i gimcanes en l'escenari situat a la plaça Univers, tindrem els tallers de jocs japonesos, de dibuix Pokémon, taller de manga, sala de meditació, tallers de macrobiòtica, taller de vestir quimono, espais de Reiki, Shiatsu, Kobido i l'àrea de videojocs de Nintendo i Bandai Namco Games. Les projeccions d'anime a Arenas Multicines començaran el dijous a les 16 hores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada