03 de juliol 2014

L'inici del demà. Història de la Mancomunitat de Catalunya 1914-1925

Títol: L'inici del demà. Història de la Mancomunitat de Catalunya 1914-1925
Autors: Raimon Portell (Guió) i Àlex Ferreiro (Il·lustracions)
Publicat per: Diputació de Barcelona, abril 2014.
Format: Rústic, 20 pàgines, Color
Preu: Gratuït

L'Onze de setembre de 1714, Barcelona va capitular davant les forces borbòniques de Felip V. Dies més tard ho faria Cardona, l'últim bastió que defensava les llibertats de Catalunya. Com a conseqüència dels esdeveniments Catalunya perdria els seus organs de govern i les seves llibertats, i se li imposaria les lleis de Castella. Fets que enguany en celebrem el Tricentenari. 
Dos-cents anys després d'aquests fets, el 1914 es crearia un nou òrgan d'autogovern propi per Catalunya que unia les 4 diputacions provincials, la Mancomunitat de Catalunya, del qual enguany se'n celebra el seu centenari

Amb motiu d'aquest aniversari, la Diputació de Barcelona ha publicat un còmic sobre la història de la Mancomunitat de Catalunya, el qual vam poder adquirir gratuïtament el 27 d'abril amb els diaris catalans i que a partir del 21 de maig el podríem trobar a la Llibreria de la Diputació i a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació, fins a exhaurir-ne les existències. 

Titulat L'inici del demà. Història de la Mancomunitat de Catalunya 1914-1925, a les seves pàgines repassarem de manera breu i esquemàtica la història d'aquesta institució des de que Enric Prat de la Riba, el qui fou el seu primer president, deixa Castellterçol per anar a Barcelona, coneixent-ne els origines i fet que en portarien la seva creació fins a la seva dissolució definitiva al 1925 en motiu de la dictadura de Miguel Primo de Rivera.

La Mancomunitat fou una institució que tot hi existir poc temps, i néixer justament al mateix any que es va iniciar la Gran Guerra, la Primera Guerra Mundial, i amb totes les dificultats dels primers anys dels segle XX fou una gran institució de la qual la Catalunya del segle XXI li deu moltíssim. Sense la seva feina el nostre país no seria el mateix.

Llop Segarrenc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada