08 de maig 2014

Arrenca el Saló del Còmic més guerrer

El Palau Marc de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha acollit aquest matí la presentació de la 32ena edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Aquest any, la gran cita del món del còmic se celebrarà entre el 15 al 18 de maig en els Palaus número 1 i 2 de la Fira Barcelona Montjuïc, ocupant un total de 32.000 metres quadrats, un increment del 70 per cent respecte a l'any passat.

 presentacio.jpg

La presentació ha comptat amb la presència de Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Llucià Homs, director de Promoció de Sectors Culturals de l'ICUB; Daniel Fernández, president de FICOMIC i del Gremi d’Editors de Catalunya i Carles Santamaria, director del 32 Saló Internacional del Còmic de Barcelona. En l'acte s'ha presentat el programa d'activitats del certamen i els autors convidats.

Ferran Mascarell ha destacat que, cada any, l'ambició del Saló “és major”. “El Saló del Còmic és ja un element de referència a la ciutat i al seu voltant s'ha produït una important efervescència creativa”, alhora que ha permès “internacionalitzar la indústria local”. “Avui dia el Saló del Còmic ens sembla una plataforma imprescindible, fonamental, per a la cultura del país”, ha afegit.

Per la seva banda, Llucià Homs ha coincidit a assenyalar el caràcter referencial del certamen, comparant-ho amb la importància que altres festivals, com Sónar o Primavera Sound, tenen per a la ciutat i sobretot ha destacat “la sincronia total que té amb el públic”. De l'edició, ha assenyalat la importància que té el fet que mostri el còmic com “una eina més per reflexionar” sobre la guerra.

Per a Daniel Fernández, president de FICOMIC, és clar que Barcelona no és només “una vella capital editorial sinó també una vella capital d'il·lustradors, ja que existeixen il·lustradors de referència des del segle XIX”. Fernández també ha volgut destacar que el còmic està resistint la crisi millor que el llibre perquè “segueix augmentant vendes” i ha apuntat que “el Saló del Còmic de Barcelona és el més ambiciós d'Europa per la seva força i varietat en oferta d'activitats”.

Carles Santamaria ha exposat els principals atractius d'aquesta edició, l'eix central de la qual té a veure amb la presència del gènere bèl·lic en la historieta i que té com a plat fort “una macro exposició dedicada a la vinyeta bèl·lica d'un total de 550 originals de tot el món”, entre ells una trentena de dibuixos realitzats per presoners de camps de concentració. La mostra, el títol de la qual és Còmics en guerra, està concebuda com una instal·lació que aportarà una visió antològica de les vinyetes bèl·liques, dividida cronològicament en els diversos períodes de la Història, a més d'apartats dedicats als corresponsals de guerra i als genocidis i exilis. A més, a la mostra se li unirà una posada en escena espectacular amb la col·laboració de diferents associacions de reconstrucció històrica i de col·leccionistes de vehicles militars. Per Santamaria era el moment perfecte per homenatjar la historieta de temàtica bèl·lica, “que no només ha estat èpica sinó que també ha mogut a la reflexió, com demostren els clàssics d'Spiegelman i Tardi, ja que aquest any es compleix el centenari de la Primera Guerra Mundial, el tricentenari de la fi de la Guerra de Successió,  i els 75 anys de l’inici de la Segona Guerra Mundial i de la fi de la Guerra Civil”. Aquesta activitat, que inclou taules rodones, audiovisuals, diorames i espai de joc d'estratègia, ocuparà tot el recinte del Palacio 1, una superfície d'uns 12.000 metres quadrats.

A Còmics en guerra se sumaran altres grans exposicions, com les dedicades als aniversaris de Batman i Lobezno o el mític Popeye, “una icona de la cultura popular”, ha assenyalat Santamaria, i al còmic autobiogràfic, “el gènere de més èxit en aquest moment dins de la novel·la gràfica”. Per descomptat, també es comptarà amb les mostres dels guanyadors dels premis de la passada edició: Purita Campos, Miguelanxo Prado, Oriol Hernández (premi a l'Autor Revelació, guardó patrocinat per la Fundació Divina Pastora) i el fanzine Adobo. També ha explicat que la mostra Pel dret a somriure, on diferents humoristes gràfics reflexionen sobre el debat polític respecte al Dret a decidir, “pretén aportar-li un punt d'humor, que també és una manera de començar a entendre'ns”.

De la llista de convidats estrangers confirmats, Santamaria ha destacat la presència de Joe Sacco, Brian Azzarello, els britànics Andrew Wildman (Transformers) i Mike Carey (The Unwritten) i l'argentí Eduardo Risso (100 Balas), entre un llarg etcètera en el qual figuren des de Jason fins a Audrey Spiry (En silencio), el serbi R.M. Guéra (Django Desencadenado) o Ramón K. Pérez (Cuento de arena). Quant a les activitats paral·leles, aquest any s'organitza des d'una doble sessió de cinema bèl·lic (comandada per The Phenomena Experience) fins a una mostra sobre els còmics dedicats a l'univers Star Wars a la Biblioteca Can Fabra.

Com a novetat, ha assegurat Santamaria, aquest any el Saló del Còmic acollirà, a més de les entrevistes entre destacats editors estrangers i autors espanyols, una carpa en la qual els autors que ho desitgin podran posar a la venda els seus originals, “com passa a les Comicon nord-americanes”, ha especificat el director del Saló. També ha destacat la presència del còmic argentí amb un espai que permetrà conèixer la realitat editorial i creativa actual d’aquest país. El certamen té el suport del Departament de Cultura la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports i la Diputació de Barcelona. 

Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada