14 d’abril 2013

El Saló del Còmic tanca amb èxit la seva edició dedicada al Far West

El 31 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, organitzat per FICOMIC, ha tancat aquesta tarda les seves portes havent rebut 106.000 visitants. La xifra final suposa “la consolidació d'una gran assistència de públic que mostra que el còmic interessa a molta gent”, en paraules de Carles Santamaria, director del Saló i de FICOMIC. D'altra banda, Santamaria va explicar que “la gran varietat en l'oferta d'exposicions, tallers, conferències i altres activitats ha atret a un públic molt divers ”.

El western ha estat el motor d'aquesta edició, que va comptar amb la major exposició d'originals de còmics dedicats al món del Far West d'Europa. Sota el títol Per un grapat de còmics, la mostra reunia 233 originals dels més destacats dibuixants de tot el món que s'han dedicat a l’univers del western. Durant els quatre dies del certamen es van organitzar diverses taules rodones i tallers sobre el tema, en les quals van participar autors de la talla dels responsables de La juventud de Blueberry, Michel Blanc-Dumont i François Corteggiani, a més de dibuixants com Esteve Polls, R.M. Guéra, o Jordi Bernet. Dins del macro-espai de l'exposició, es va situar el Saloon del Còmic, un espai multiusos en el qual es van realitzar presentacions, classes magistrals i concursos de cosplay. En aquest mateix escenari el grup Bat Audicions va amenitzar les vetllades interpretant temes de pel·lícules del Far West.

A més d'homenatjar al western, aquesta edició del Saló va celebrar el 75 aniversari de Superman amb una exposició commemorativa, així com els 50 anys d'existència de X-Men i Els Venjadors, amb la mostra Junts però no barrejats. Així mateix, dibuixants de tot el món, entre ells alguns dels convidats al Saló, com a Liniers i Guy Delisle, van permetre mostrar els seus quaderns de viatge, que van formar part de l'exposició Quaderns de viatge. L'apartat expositiu ho van tancar una mostra dedicada al centenari de Ambrós, una altra a la vinyeta satírica (titulada L'humor no es retalla) i les centrades en els guanyadors de la passada edició.

Entre els convidats estrangers també va destacar la presència dels creadors de Les Tortugues Ninja, Kevin Eastman i Ciro Nieli, el nord-americà dibuixant de superherois Adam Hughes, l'alemany Ralf König, el britànic Paul Grist, els nord-americans Peter Milligan, Yanick Paquette, l'argentí Ariel Olivetti i la italiana Lorena Canottiere, el mític Gilbert Shelton i el francès Florent Maudoux, entre uns altres. Tots ells van participar en nombrosos tallers, taules rodones i trobades i van estampar dedicatòries a tots els seus fans.

L'espai de videojocs també va figurar entre els més concorreguts, gràcies a la presentació, via Microsoft i Xbox 360, de Gears of War: Judgment, l'últim títol de la franquícia, que porta al jugador als orígens de la saga a través d'impressionants cinemàtiques, noves maneres multijugador i una qualitat gràfica que supera tot el que s'ha vist fins ara en Gears. La presentació va comptar amb la presència de Waylon Brinck, el seu director d'art. Per la seva banda, Nintendo va organitzar una nova edició del seu Reto 3DS, alhora que va portar per primera vegada al Saló del Còmic la seva Nintendo Wii U i va permetre als visitants provar títols com a Zombi U, Need for Speed Most Wanted, New Super Mario Bros. U, Rayman Legends o Lego Undercover. A més, Wii Street U va permetre als presents viatjar per tot el món sense moure's del Saló.

Purita Campos, la veterana dibuixant responsable d’Esther y su mundo, va ser distingida amb el Gran Premi del Saló, mentre que l'últim còmic de Miguelanxo Prado, Ardalén, es va portar el guardó a millor àlbum espanyol, i Portugal, de Cyril Pedrosa, a l'estranger. El d'autor revelació va ser per l’Oriol Hernández, responsable de La piel del oso, i el de millor fanzine va correspondre a Adobo, mentre que el premi del públic va ser per a Sleepers, de Luis NCT.

El 31 Saló Internacional del Còmic de Barcelona ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de Barcelona, del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports i la Diputació de Barcelona. El certamen a més col·labora amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya en el desenvolupament de les activitats de caràcter pedagògic del certamen, que una vegada més van estar presents, així com les entrevistes entre importants editors i professionals. Els mitjans oficials del Saló han estat El Periódico de Catalunya, Màxima FM i el Club Súper 3, a més Nickelodeon i TV3.

FICOMIC ja està treballant en el 32 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que se celebrarà del 8 a l'11 de maig de 2014. Però abans tindrem el XIX Saló del Manga de Barcelona que es celebrarà del dijous 31 d'octubre al diumenge 3 de novembre de 2013 en Fira Barcelona Montjuïc. Un dels temes estrella de la propera edició serà la presència de l'esport en el manga, atès que hi ha popularíssimes sèries que tenen com a eix central el futbol, el bàsquet, el beisbol, arts marcials i altres competicions tradicionals japoneses com el sumo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada