18 de març 2013

El cas Esquitx, el desert cultural avança a les Illes

Tal com vàrem avançar, la revista Esquitx tanca. El desert cultural, que parlava el ninotaire Max en una entrevista, segueix avançant a les Illes. La crisis econòmica es un factor important que malbarata els pressupostos de moltes de les industries culturals. La dificultat per trobar patrocinis i publicitat provoca que moltes publicacions els hi costi de tirar endavant. Però, el factor més important en aquest cas ha estat l'actitud del govern balear de retirar tot tipus de suport a una revista que treballava en favor de la cultura pròpia.

Recordem que aquest mateix govern va deixar d'oferir finançament, és a dir, suport econòmic i institucional, a l'Institut Ramon Llull a finals de l'any passat. L'Institut Ramon Llull és un organisme públic creat amb l'objectiu de promoure a l'exterior, els estudis de llengua catalana i els productes culturals. També lògicament els fets a les Illes.

En un altre vessant, el Festival Còmic Nostrum de Palma que rebia 24.000 euros de les institucions per poder celebrar cada any les seves activitats, va passar a rebre l'any passat 0 euros. El Festival es constitueix en aparador per donar a conèixer les activitats que porten a terme els autors i la industria del còmic de Mallorca.

La directora de la revista Esquitx, Sònia Delgado, va explicar el mes de novembre de 2012, que el govern balear deixava d'aportar 24.000 euros. Aquesta ajuda era en forma de compra d'exemplars i de subvenció del Consell per a publicacions periòdiques. Els 1850 exemplars que compraven el govern es repartien a les escoles i instituts. Esquitx era una important ajuda per treballar a l'ensenyament els valors propis i per a la normalització lingüística.

A les pàgines de la revista s'hi podien trobar professionals de prestigi de una manera o altra lligats a les Illes. Autors importants i reconeguts com Álex Fito, Tomeu Morey, Jaume Balaguer, Tomeu Pinya, Pau, Gabi Beltrán, Sonia Pulido, Rafael Vaquer, Pere Joan, Max , Tomeu Seguí, Guillem March... han deixat petja a la revista i en els seus joves lectors. La publicació que va sortir per primera vegada el setembre de 2000, era la primera revista de cultura i entreteniment de les Illes Balears adreçada als més joves. Ben aviat la revista va començar a rebre premis per la seva qualitat com el guardó que va rebre el 2001 per part de l'APPEC en la categoria de nova publicació pel tractament innovador del còmic.

Esquitx, es publicava trimestralment, el seu objectiu principal era fomentar el coneixement de la llengua catalana entre els més joves i contribuir al seu interès per la lectura, fent ús d'un format magazín que combinava articles, historietes, narracions, passatemps i concursos, tot vetllant perquè cadascuna de les Illes hi fos representada.

1 comentari:

  1. El pp balear s'està carregant la cultura de les Illes, sobretot la que no l'interessa. S'ha fixat en els seus "germans", el pp valencià.

    ResponElimina