03 de febrer 2013

Kosmopolis 2013: ciència, humor i lèmurs



La ciència que crea lleis a partir de regularitats quantificables; la ciència ficció que excedeix els límits d’aquestes lleis; la ciència infusa que no té lleis. I l’humor que ho desmitifica tot.

Aquests són els eixos temàtics de Kosmopolis 2013, que tornarà al CCCB entre el 14 i el 16 de març de l’any vinent i que veurà completat el programa en els propers mesos. K13 continuarà apostant per amplificar el concepte de literatura i extendre el camp de joc de la paraula –impresa,  oral i electrònica—definint un món creatiu en el qual la imaginació erosiona les divisions entre gèneres i assumeix la mutació dels suports de lectoescriptura, superant –una rere l’altra—les successives morts anunciades.

En la propera edició reprendrem les relacions entre ciència i ciència ficció a propòsit de dues notícies inspiradores: l’arribada de la nau Curiosity a Mart i la probable (o improbable) caça del Bosó de Higgs, la partícula fugissera. Escriptors, científics i artistes disposats a compartir, discutir i experimentar la pol·linització creuada del coneixement com a signe dels temps.

També li donarem un tractament especial a l’humor com a medicina necessària en aquesta època convulsa. Un humor que reivindica la literatura de l’alegria, que va més enllà de la gravetat, la vanitat i el cinisme i que, en les seves diverses variants, subverteix la realitat i la desemmascara.

Finalment, a l’hora de plantejar-nos aquesta edició és impossible obviar el context de crisi, que interpel·la la cultura, la mutila i (re)mou els seus fonaments. El programa de K13 reflectirà aquesta realitat, amb la convicció que el cultiu de les arts i les ciències crea móns habitables. Per això, recuperem el lèmur com a símbol de Kosmopolis: un ésser real gairebé imaginari que és, alhora, una espècie en perill d’extinció, com a metàfora de la literatura i de la nostra perenne necessitat d’astorament, coneixement i esperança.

Juan Insua
Director de Kosmopolis 

Font: Kosmopolis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada