14 de gener 2013

Els drets de Cromosoma sobre Les Tres Bessones són en venda


Finalment ha tancat Cromosoma, la productora coneguda arreu del món com la creadora de la popular sèrie 'Les Tres Bessones'. L'empresa s'ha declarat en concurs de creditors voluntari i ha acomiadat la plantilla. L'empresa tenia greus dificultats que es van agreujar amb la mort del seu fundador Oriol Ivern el juny passat.

Un dels productes estrella, i el primer que va produir, va ser la sèrie de dibuixos animats Les Tres Bessones, a partir de l'obra de Roser Capdevila. La productora va créixer fins a incorporar a la seva cartera de productes l’edició en línia i la producció de vídeojocs infantils. L'any 2003, Cromosoma va rebre el Premi Nacional de Televisió i, tres anys més tard, la Generalitat li va concedir la Medalla i Placa President Macià.

Cromosoma, que inclou la filial de postproducció audiovisual i multimèdia Digital 360, ha declarat davant el Jutjat núm. 7 de Barcelona, un passiu de 6 milions d'euros. La productora ja ha deixat d'operar i ha acomiadat la plantilla mentre busca inversors que assumeixin els projectes en marxa, com la pel·lícula de 'Les tres bessones', dirigida per Cesc Gay, i el documental 'Bajari'. La productora de llargmetratges d'animació com 'Arruges' o el documental 'Bicicleta, cullera, poma', arrossegava des de feia temps problemes per les elevades despeses d'estructura de la seva filial i la caiguda d'ingressos que li va provocar la reducció de la inversió de les televisions i la pirateria. Tot això va suposar una baixada de les vendes estimades per la productora en gairebé un 50%. A més d'aquesta situació, la productora no tenia un equip gestor que pogués prendre el relleu del seu fundador, Oriol Ivern, mort aquest estiu. La seva filla, Maria Ivern, va heretar una empresa fortament endeutada que l'ha abocat a l'actual situació. Cromosoma va néixer el 1988 com una petita empresa d'animació, va experimentar un creixement espectacular durant els anys noranta, especialment a partir de la producció de la sèrie basada en els personatges creats per la il·lustradora Roser Capdevila, emesa a Televisió de Catalunya i exportada arreu del món. La intenció de Cromosoma era vendre el grup a un únic comprador que garantís la continuïtat de l'empresa, però amb aquest intent fallit, ara s'estan buscant inversors que assumeixin els projectes en marxa o per a la compra de la producció de la sèrie 'Les tres bessones'.

1 comentari:

  1. L'industria cultural es molt important per un pais, es una llastima que s'hagi arribat a aquest extrem.

    ResponElimina