07 de juny 2012

El món per un forat

Eulàlia Sariola
Club Editor
96  pàgines, color
20.00 € 

L'autora d'aquesta novel·la gràfica és una il·lustradora i traductora de llarg recorregut però, tot i això, el primer qualificatiu que em ve al cap per definir "El món per un forat" és el de naïf. La història de tall autobiogràfic descriu les seves experiències des de la infantesa fins la seva joventut, en un recorregut marcat pel més gris franquisme i pels anhels de llibertat. Probablement res que no hem llegit als còmics de Carlos Giménez quant al contingut, ni tampoc cap innovació formal i d'enfocament respecte del gran referent que continua essent Marjane Satrapi.

Això sí, hi trobarem molts detalls íntims i d'altres que de segur compartirà amb moltes famílies catalanes d'aquella època. I això és possiblement el millor que es pot dir d'una obra que, en tot cas s'ha de reconèixer que resulta agradable de llegir. Estem segurs que les dones, especialment les dones, que comparteixen generació amb l'autora sabran apreciar-la com és degut.

Però, el públic afeccionat a la novel·la gràfica en general trobarà que aquesta és una obra un pèl precària en tots els sentits. El guió aprofundeix ben poc en la història, el context o els personatges, mentre que el dibuix no resulta ni atractiu ni especialment encertat des del punt de vista de la narració gràfica.

Dit això, està clar que no podem fer-ne una recomanació general, tot i que sí hem de de reconèixer a l'autora i a l'editora l'empenta per enllestir un tipus de novel·la gràfica en català que ens és ben necessària. Ho dic pensant en això de la memòria històrica però també pel que fa a la visió en femení d'aquest món.

Marc Pastor i Sanz - Per Tutatis!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada