16 d’abril 2012

Exposició antològica de Little Nemo al Saló


El Saló Internacional del Còmic de Barcelona vol rendir un homenatge a un dels grans mestres i alhora pioners del còmic com és  Winsor McCay (1869-1934) amb una exposició de caràcter antològic. Es podran veure pàgines originals de la seva mítica sèrie Little Nemo in Slumberland, a més de mostrar pàgines de premsa de l’època on es va reproduir aquest còmic. La mostra també inclou originals d’altres sèries seves Little Sammy Sweeze i Dream of the Rarebit Fiend, així com il·lustracions polítiques de l’època. L’exposició està comissariada per Vicent Sanchis, periodista i historiador de còmic, que compta amb originals procedents de la seva col·lecció, així com pàgines cedides per Bernard Mahé i Jaume Vaquer.

El còmic tot just acabava de nàixer quan Winsor McCay va ser capaç de tocar sostre, arribar a la mestria i desplegar un món de somnis que es pot considerar la culminació del nou art. Un segle després ningú no ha estat capaç, com McCay, de generar un concepte semblant, una combinació sorprenent on la imaginació encaixi a la perfecció dibuix, somnis, malsons, personatges, arquitectura, paisatges, paradisos i inferns. Més enllà de qualsevol moral. Això és Little Nemo, el somni de la perfecció de Winsor McCay. Aquesta exposició reuneix els originals que permeten copsar la creativitat del seu creador en la seva màxima expressió.

Winsor McCay va desplegar una activitat com a dibuixant frenètica, compulsiva. Va començar a treballar a la premsa com a il·lustrador el 1889. Des dels primers moments va ser capaç de crear i combinar acudits gràfics, il·lustracions, caricatures i dibuixos polítics, pàgines de còmic de sèries diferents i els primers grans intents de pel·lícules de dibuixos animats. McCay va començar a despuntar en l’estil que després el caracteritzaria amb les sèries Little Sammy Sneeze (1904) i Dream of a Rarebit Friend (1904), unes històries en què els personatges i l’estructura de la pàgina van transgredir els cànons i els límits que tot just el còmic començava a incorporar com a definitoris. El 1905 va començar a dibuixar la seva gran creació –Little Nemo in Slumberland– per a les pàgines dominicals del New York Herald.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada