27 de març 2012

Exposició antològica de Cavall Fort al Saló del Còmic


La revista Cavall Fort acaba de complir cinquanta anys de vida, un fet  prou excepcional en el món editorial, i ho celebrarà al 30 Saló Internacional del Còmic de Barcelona amb una gran exposició antològica dels còmics dibuixats per autors catalans. Nascuda el desembre de 1961, aquesta publicació va sorgir per estimular la lectura en català de nois i noies  de 9 a 15 anys. Això passava en una època en què el català era una llengua marginada,  prohibida en els àmbits públics per part de la dictadura franquista. En el contingut de la revista, de caràcter didàctic i lúdic, el còmic hi ha jugat un paper protagonista des del primer moment.

La revista, de periodicitat quinzenal, ha publicat 1192 números fins a l'actualitat. A través de Cavall Fort es van difondre en els anys 60 els còmics de l'anomenada línia clara francobelga, amb les obres d'autors tan destacats com  Peyo o Franquin. Però aquesta publicació també va ser una finestra per als autors del país, que van començar a publicar així les seves historietes.

L’exposició Cavall Fort 50 anys ofereix per primer cop l'oportunitat de veure una gran quantitat de pàgines originals, així com edicions de l’època. La mostra, comissariada per la directora de la publicació Mercè Canela, està dedicada als autors catalans, perquè la revista ha estat i és també un bressol d’artistes del país. L’exposició mostrarà un total 50 pàgines, ja siguin originals o edicions, corresponent cadascuna a 50 sèries claus de la publicació. Trobem títols mítics com Ot, el Bruixot de Picanyol o  La casa sota la sorra, dibuixat per  Madorell, autor també d'un altre còmic de referència com Jep i Fidel, a més de Pesquis i Baliga de Viladoms o Maurici Bonull, de Marc i Pep Brocal. Per les pàgines de Cavall Fort han passat també autors actuals tan importants com Cesc, Joma, Roser Capdevila, Oriol Garcia Quera, Francesc Infante, Quim Bou, Lluïsot o Alfons López, entre molts d'altres. L’exposició també dedicarà un espai a la revista  El Tatano, que va néixer com un suplement per als més menuts dins de Cavall Fort  l'any 1990, fins que el 2006 es va independitzar i es va convertir en una publicació mensual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada