03 de març 2012

Arrugues

Arrugues
Paco Roca
Astiberri, gener 2012
Cartoné, Color, 104 pàgines
15€




Arrugues ens endinsa en la vida de la gent gran que viu en residències. Una vida normalment monòtona, dia rere dia, però que els personatges intentaran esquivar, sempre i quan les seves condicions de salut els hi permetin.

En aquesta obra acompanyarem l'Emilio, un antic director bancari, el qual és internat en una residencia per la seva família, quan aquesta ja no se'n pot fer càrrec. A la residencia, l'Emilio compartirà habitació amb en Miguel, el qual li ensenyarà el lloc on partir d'ara viurà i també amb la gent que es trobarà dia rere dia, tant els ancians i ancianes que hi resideixen com dels propis cuidadors. Cada un dels els ancians i ancianes que coneixerem és únic tant pel seu propi quadre clínic com pel seu propi caràcter.
A llarg del temps que va passant per l'obra veurem que l'Emilio se li diagnosticarà Alzheimer, i com aquesta malaltia li anirà fent estralls, empitjorant la seva qualitat de vida. 

El seu autor, Paco Roca, tracta en aquesta obra temes delicats, com són l’Alzheimer i la demència senil. I ho tracta d’una manera propera i sensible, i malgrat el dramatisme propi que hi ha també ens dóna algunes tocs d’humor. Darrere d'Arrugues hi ha un treball de documentació. Paco Roca doncs va recollir informació tant de la seva pròpia família, dels familiars ancians dels seus amics i també va visitar residències per recollir informació i material de primera mà.

Comentar que per la portada de l'edició catalana s'ha utilitzat el disseny del cartell publicitari de l'adaptació cinematogràfica. 

Cartell Cinematogràfic
Portada original




















Arrugues doncs és una magnífica obra multi-premiada, destacant-ne el Premi Nacional de Còmic 2008, i en que la seva recent adaptació cinematogràfica ha guanyat els Goya (2012) a millor pel·lícula d'animació i a millor guió adaptat. 


Lupus Sigarrensis - Planeta Sigarra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada