Avui s’ha presentat la 30a edició del Saló del Còmic de Barcelona, que se celebrarà del 3 al 6 de maig. A continuació trobareu el cartell d’enguany (obra del valencià Paco Roca) i els primers detalls sobre els convidats i les exposicions a la nota de premsa enviada per FICOMIC:
El 30è Saló Internacional del Còmic de Barcelona ha anunciat avui un avançament del seu programa en un acte celebrat a la Universitat Politècnica de Catalunya, que enguany tindrà un caràcter cultural, lúdic i científic amb motiu de l’exposició Els robots en la seva tinta.
El certamen, organitzat per FICOMIC que tindrà lloc del 3 al 6 de maig a Fira de Barcelona Montjuïc, aprofita el seu aniversari per muntar “l’edició més espectacular de la seva història”, tal com ha assenyalat el director del certamen, Carles Santamaria. De fet, durant els dies del certamen s’intentarà reunir al major nombre de robots autònoms i humanoïdes que s’han concentrar mai a Espanya, perquè un dels eixos temàtics d’aquesta edició té a veure amb la relació entre els robots i el món del còmic i la cultura popular.
L’exposició Robots en la seva tinta, comissariada pel professor de la UPC Jordi Ojeda, tractarà no només de reflectir “de quina manera el còmic ha intentat explicar el món dels robots”, en paraules del mateix Ojeda, sinó també “fomentar l’interès científic entre els joves” i deixar clar que “la robòtica es convertirà en l’oci del futur”. Amb aquesta finalitat, el Saló comptarà no només amb l’exposició central sinó amb diverses exhibicions en viu que permetran als visitants interactuar amb robots reals.
“La robòtica forma part de l’imaginari col·lectiu de la ficció i donat que aquí comptem amb un institut de robòtica capdavanter ens va semblar bona idea dedicar aquesta edició d’aniversari als robots, i poder comptar amb el rigor que ens oferia la UPC”, va apuntar Carles Santamaria. A la mostra col·labora l’Institut de Robòtica Industrial, IRI (CSIC-UPC). Alberto Sanfeliu, el seu director i catedràtic de la UPC, va indicar que “la robòtica tindrà un gran impacte aquesta dècada” fins al punt de que podria “crear un nou model socioeconòmic”. El Saló realitzarà una doble tasca de divulgació entre el gran públic i de creació de vocacions científiques.
Entre les novetats del Saló, Carles Santamaria va explicar la redefinició dels premis del certamen “reduint el nombre de categories i creant dos premis amb una gran dotació econòmica per promocionar els nostres autors i editors”. Els guardons del Gran Premi del Saló en reconeixement a la trajectòria professional d’un autor espanyol i el de millor obra d’autor nacional tindran cadascun 10.000 euros de dotació. A més, per celebrar l’aniversari del Saló tots els nascuts al 1982, o sigui que fan enguany 30 anys, tindran l’entrada gratuïta.
Respecte al programa provisional ha explicat que es dedicarà una exposició als 50 anys de vida de Spiderman, un dels superherois més populars del món. També es dedicaran mostres als guanyadors dels premis de la passada edició, com la Jordi Longarón Gran Premi del Saló del Còmic 2011 nom associat a la popular sèrie Hazañas Bélicas; Juanjo Guarnido, dibuixant de Blacksad; o Paco Roca, que va guanyar els premis a Millor Obra i Millor Guió amb L’hivern del dibuixant i que a més és autor de l’original cartell d’enguany.
Roca va assegurar que el cartell, on es veu un dibuixant i un lector compartint el mateix còmic, “pretén mostrar les dues cares de la mateixa fulla, el dibuixant i el lector. No existeix l’un sense l’altre i el lloc en el que es troben és precisament el Saló”, va dir. Aquest reconegut autor va recordar l’època en la qual ell mateix era “encara només un lector” i anava “al Saló a conèixer els autors que admirava”. Per assenyalar a continuació que “ara és una bona oportunitat per a conèixer aquells que em llegeixen”. Roca va protagonitzar un dels moments divertits de l’acte al descobrir amb l’ajust de la robot Tibi el cartell del certamen. Paco Roca està al rovell de l’ou informatiu per la nominació als premis Goya de la pel·lícula d’animació Arrugas basada en el seu còmic.
Per la seva banda, el president del Gremi d’Editors de Catalunya i de FICOMIC, Xavier Mallafré, va assegurar que el Saló continua gaudint de “molt bona salut” i en aquest sentit, “d’una vitalitat, una força i una projecció exterior envejables”. “El còmic és un mitjà indispensable per a generar nous lectors”, va subratllar. Per la seva banda, Pere Mayans, representant del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, va coincidir amb Mallafré en assenyalar que el còmic “pot ajudar a millorar els resultat escolars dels nostres alumnes” perquè “aporta més de una manera de llegir”. Va afegir que “aquest és el cinquè any consecutiu que col·laborem amb el Saló del Còmic i estem molt contents perquè considerem el còmic una eina pedagògica molt important”.
La llista provisional de convidats estrangers inclou a reconeguts autors com Go Nagai, creador de Mazinger Z; Milo Manara, un dels mestres del còmic europeu; Guy Delisle, autor de novel·les gràfiques com Pyongyang i Crónicas de Jerusalén; i Sergio Aragonés, un clàssic de la revista MAD. Destacat autors de la revolució dels superherois de DC hi seran presents com Paul Cornell, guionista de Doctor Who i Stormwatch; Rags Morales, dibuixant d’Action Comics; Scott Snyder, guionista de les noves sèries de Batman i La Cosa del Pantano.
El Saló compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports. A més enguany el certamen reprèn la col·laboració amb l’Institut Francès de Barcelona. El Saló s’ubicarà al palau número 8 del recinte de la Fira de Barcelona Montjuïc, on ocuparà 19.000 metres quadrats. Aquest és el vuitè any consecutiu en què el Saló té lloc a Fira de Barcelona.
Font: FICOMIC
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada