25 de novembre 2011

Recordant Joan Agut, editor i escriptor

El dia 6 de novembre va morir Joan Agut (Barcelona, 1934), editor, crític i escriptor. Editor a Bruguera de 1953 a 1973, hi va desenvolupar l'edició en català, va treballar a Edhasa (1977-1979), fundador i editor de Barcanova (1980-1994) i finalment amb la seva pròpia editorial, Thassàlia. A Barcanova va publicar entre 1990 i 1992 diverses col·leccions d'albums de còmics en català, sota la direcció d'Antoni Guiral. De la seva etapa a editorial Bruguera ens va deixar una obra fonamental, la  Història de la Premsa Catalana de Joan Torrent i Rafael Tasis, publicada en dos gran volums al setembre de 1966.

Com a col·leccions concretes del món del còmic podem ressaltar durant la seva etapa a Bruguera la col·lecció Històries. A Edhasa El bè negre. A Barcanova, Grans Aventures.


A partir de 1997 sorgiria un escriptor insaciable, que va col·laborar durant més d'una dècada al suplement Cultura de l'Avui. Paral·lelament, forjaria una obra notable com a novel·lista, publicant un llibre cada any fins al 2007, quan la sort li va canviar. D'aquest període intens cal destacar premis importants com el Crexells a la millor novel·la del 2001 i el Carlemany del 2003  La seva obra predilecta, no obstant això, era Gombó i míster Belvedere, que va quedar finalista del Sant Jordi l'any 2000.

Quan en una entrevista del 2004 Lourdes Domínguez li preguntava com havia escrit una novel·la de 500 pàgines en nou mesos i nou llibres en set anys, Agut va dir que era el resultat de ser el senyor sense:  Sense cotxe, sense televisor, sense ordinador, sense segona residència, sense mòbil... Per no tenir, no tinc ni nòvia: sóc un amant en atur. Per tot plegat tinc molt de temps per dedicar-me a escriure, i a més tinc la constància d'escriure cada dia, fins i tot els caps de setmana.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada