15 de maig 2011

El Professor Franz de Copenhague visita Sabadell

A Sabadell fins el 17 de juliol del 2011 podem veure una exposició sobre els invents de TBO i els seus dibuixants de la col·lecció de Lluís Giralt.

La popularitat del TBO i de la seva secció més longeva, la dels «Grans invents», va ser tan gran que, encara ara, quan algú té una idea sense gaire sentit, absurda o estrafolària, no és estrany que li diguin que el que proposa «sembla un invent del TBO». Los grandes inventos de TBO van quallar profundament en l’imaginari col·lectiu de diverses generacions, i el seu enigmàtic ‘autor’, el mític científic Franz de Copenhague, va esdevenir l’inventor oficial del país. En certa manera, la singular secció del TBO va ser per a molts nens i joves una primera aproximació, encara que esbojarrada i tot sovint irònica i absurda, al món de la ciència i la tecnologia.

Els invents del TBO i els seus dibuixants permet apropar-nos de nou a aquest univers d’útils peculiars i increïbles. Va ser gairebé un segle d’invents per a tots els gustos; de vegades gairebé inútils, d’altres vegades futuristes i avançats al seu temps. Sigui com sigui, ara els podem reviure a través de gairebé un centenar d’originals que podran gaudir grans i petits. Per als uns, una oportunitat única per retornar a la seva infantesa i joventut, per als altres, un autèntic viatge ple de sorpreses i imaginació. Es tracta d’un repàs on ens trobem amb diferents estils i diferents plomes, pràcticament totes les que van il·lustrar en un moment o altre la singular secció dels invents, però totes elles amb un nexe comú: la destresa, la mestria i la singularitat dels dibuixants a l’hora de recrear les seves invencions.

Es tracta d’una tria única i original que es remunta al primer invent, el que arribava de la mà de Joan Martínez Buendía “Tinez” i que es publicava en el número 264 de TBO, del 26 de març de 1923, i viatja fins a les darreres i esbojarrades creacions de Ramon Sabatés dels anys 80. Amb tot, no ha estat fàcil per als especialistes aconseguir el llistat exacte de tots els dibuixants, i d’aquí el valor d’aquesta exposició. Sabem, avui, que els autors que en un moment o altre van deixar la seva signatura al peu d’un gran invent són aquests: Joan Martínez Buendía «Tínez», Joan Macias «Nit», Louis Forton, Josep Serra Massana, Modesto Méndez Álvarez, Manuel Urda Marín, Alfred Opisso Cardona, Maurice Cuvillier, Marí Benejam Ferrer, Francesc Tur Mahein, Josep Maria Blanco Ibarz, Ramon Sabatés Massanell.

Espai Cultura Unnim, C/ d'en Font, 25. Sabadell. De dilluns a divendres de 17 a 21 h. Dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14 i de 17 a 21 h. Entrada gratuïta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada