11 de març 2011

Lluís Juste de Nin presenta La muntanya màgica

El dibuixant Lluís Juste de Nin (1945) ha presentat la novel·la gràfica La muntanya màgica a la Casa del Llibre de Barcelona. L'han acompanyat el conseller de Cultura Ferran Mascarell i l'editor Paco Camarasa Pina. Entre el públic present hi havia persones rellevants de la cultura i la política catalana com: Oriol Bohigas, Xavier Trias, Ventura Pons, Vicenç Villatoro (director de l'Institut Ramon Llull), Josep Maria Cullell,...

L'acte ha començat amb les paraules de Paco Camarasa (director de Edicions De Ponent) comentant les enorme dificultats que suposa editar en català a Alacant. Ha denunciat el mal clima polític al País Valencià i com a mostra d'això la decisió de l'apagada de la senyal de TVC en tot el país. Ha demanat que des de Catalunya no s'oblidi de totes les persones i entitats que no pensen com els polítics que en aquest moment governen a la Generalitat Valenciana.

Lluís Juste (reconegut dissenyador de moda) ha parlat del treball d'un any en la realització de la novel·la gràfica, aprofitant tots els moments que li deixaven lliure la seva feina habitual. Ha comentat el seu gran interès per La muntanya màgica una novel·la de Thomas Mann que es publicà el 1924. L'adaptació que ha fet a la vida catalana del període 1890-1914 succeeix en l'escenari del balneari Montagut situat a Campelles.

El conseller de Cultura, contestant a Paco Camarasa, ha vindicat el respecte democràtic per la classe política que actualment manen a la Generalitat Valenciana, encara que desitjant un canvi d'actitud en el tema de la llengua. Una feina de l'Institut Ramon LLull serà intentar un acostament de posicions. Ferran Mascarell, habitual d'una tertúlia junt amb Juste a l'Ateneu de Barcelona, considera l'autor com un ninotaire de gran talent posseïdor d'un gran traç en el dibuix. Pensa amb Juste de Nin com un home elegant i culte que ha aconseguit una adaptació que assumeix la complexitat de l'obra i li sap donar tots els matisos necessaris. El llibre li suggereix la dicotomia entre el dalt (el balneari, les classes benestants) i el baix, les vagues obreres, el conflicte de Marroc,... En definitiva una obra ben documentada, plena d'estil, humor i que fa pensar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada