15 de febrer 2011

Exposició Comicats. Miols entre vinyetes al Saló

El Saló del Còmic de Barcelona presenta l'exposició Comicats. Miols entre vinyetes (ComiCat no hi té res a veure!) que mostrarà el protagonisme que els felins han tingut i tenen en l’historieta amb una selecció de pàgines originals. Una de les grans obres mestres del còmic és Krazy Kat de George Herriman, que centra la seva trama en un triangle amorós compost per Krazy Kat, el ratolí Ignatz i el gos Offisa Pupp. Un còmic publicat entre 1913 i 1944 que desborda romanticisme i humor dins d'una trama del tot surrealista, on el traç i la posada en escena de Herriman dota a la sèrie d'una creativitat desbordant. Un altre felí històric que estarà a la mostra és Cicero’s Cat de Bud Fisher i Al Smith, un còmic de caràcter humorístic.

A l'exposició també es podran contemplar tires de l'entremaliat gat Garfield obra de Jim Davis, les mogudes underground en les que participa Fat Freddy’s Cat de Gilbert Shelton o il·lustracions originals del Gat Félix, la paternitat del qual es van disputar Pat Sullivan i Otto Messmer. També tindrem la presència de populars felins creats a Espanya com Pumby de José Sanchis, un clàssic del còmic valencià dels anys cinquanta; els gats dibuixats pel gran guionista i humorista gràfic Jaume Perich; o els magistrals còmics de Blacksad, un gat antropomorf ficat a detectiu privat als Estats Units dels anys cinquanta,  escrits per Juan Díaz Canales i dibuixats per Juanjo Guarnido.

Els gats a l'univers dels superherois tenen a un personatge clau com és Catwoman, creació original de Bill Finger i Bob Kane dintre de la sèrie de Batman, que ha estat plasmada per grans artistes com l'espanyol Diego Olmos. Tampoc podem oblidar-nos de Felina, amb guions de Víctor Mora i dibuixos de Annie Goetzinger, on una dona es transvesteix en una àgil gata nocturna per a fer la seva particular justícia, o de Black Cat, una altra superheroïna creada per Marc Wolfman i Keith Pollard que va sorgir als còmics de Spiderman. El manga japonès té en Doraemon de Fujimoto Hiroshi i Motoo Abiko, que signaven amb el pseudònim de Fujiko F. Fujio, a un dels seus personatges més populars. Als darrers anys, alguns dibuixants amants dels gats s'han dedicat a retratar-los d'una manera natural en el seu quefer diari, destacant en aquest sentit les obres de Jeffrey Brown i José Fonollosa.

Font: FICOMIC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada