20 de desembre 2010

Mallorca 1129. Jaume el Conqueridor

Mallorca 1129. Jaume el Conqueridor
Oriol Garcia i Quera
Editorial Casals
80 pàgines
13,90 €

5 de setembre de l’any 1229. L'estol del rei Jaume I salpa des de Salou, Cambrils i Tarragona. Més de 150 embarcacions transporten uns 4.000 peons i prop de 1.000 cavallers. El seu objectiu: conquerir l’illa de Mallorca als almohades. Enmig de la host viatja Bernat de Santa Eugènia, senyor de Torroella de Montgrí, disposat a entrar en combat quan convingui per tal d'honorar i enriquir el seu llinatge.

La conquesta de Mallorca (i de ses illes) pel rei En Jaume va marcar un punt d’inflexió per a la corona d’Aragó i va encetar les campanyes militars que portarien el monarca a guanyar-se el sobrenom del Conqueridor. Per les característiques pròpies de l’expedició mallorquina (com és el fet de posar setge a un territori allunyat del centre de la corona i situat enmig del mar) aquesta primera fita ha cobrat, amb el pas del temps (i sobretot a través de l’òptica romàntica, tant literària com, sobretot, històrica) una dimensió èpica espectacular. Sovint, quan parlem de l’edat mitjana, ens deixem enlluernar per les grans gestes, pels grans cavallers i per la noblesa de la lluita i oblidem la realitat. Tocar amb els peus a terra i apropar-nos una visió més realista és precisament el que aconsegueix Oriol Garcia Quera amb aquest àlbum.

És evident que les pàgines de Mallorca 1229. Jaume el Conqueridor ens aporten la dosi d’èpica necessària que recrea aquest episodi de la nostra història. Però, alhora, el fet de donar veu a un dels protagonistes, Bernat de Santa Eugènia, ens aporta una visió molt més propera als fets bèlics i un punt de vista més real i no tan heroic de la guerra medieval. És a través dels ulls del senyor de Torroella de Montgrí que assistim a l’arribada del rei En Jaume i de la seva host a la cala de Santa Ponça i amb ell patirem les dificultats (i la crua realitat) d’un setge tan dur com aquest, per part d’uns cavallers que es troben lluny de casa.

Un dels episodis més emotius d’aquesta campanya militar és la mort dels Montcada. Si al Llibre dels feits és el propi rei qui ens explica, amb les incongruències i aparents contradiccions pròpies del relat oral, el seu punt de vista, en aquesta versió en còmic seguirem l’episodi de la mà de Bernat de Santa Eugènia, protagonista dels fets. El to emotiu serà present en tots dos casos.

El rei En Jaume, protagonista al títol, també ho és de la història, encara que el punt de vista principal no sigui el seu. Això ens permet seguir els dubtes i les dificultats del jove monarca per aconseguir l’equilibri necessari entre els homes que formen la seva host, al mateix temps que es forja una imatge de si mateix, que és la que li correspon com a rei.

L’àlbum s’arrodoneix amb la presència de fotografies, esbossos i mapes que situen el context (anterior i posterior) de la conquesta de Mallorca. Aquest material serveix, d’una banda, com a guia per al lector, amb les dates i els fets més rellevants que expliquen com es va produir la campanya. Per l’altra, són una mostra de l’excel·lent treball de camp dut a terme per l’autor. Aquesta documentació es fa evident en la part gràfica de l’obra (excel·lent, amb l’ús acurat del color per a dibuixar les escenes amb el to emotiu corresponent), però també (i això és d’agrair) en la part argumental i en la construcció dels diàlegs. Garcia Quera facilita la bibliografia utilitzada per a construir la història, una bibliografia que inclou títols imprescindibles per a l’estudi del personatge de Jaume I i de la campanya de Mallorca en particular. Aquest treball es nota en els diàlegs entre els personatges i, fins i tot, alguns d’ells semblen haver sorgit de la mateixa ploma del rei. Ens trobem davant d’una obra molt ben treballada, instructiva alhora que espectacular i que ha de ser de lectura obligatòria per als fidels vassalls del bon rei En Jaume.

Emili Samper [Nightwing80]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada