18 de setembre 2010

El còmic en l'era digital (1)

En els darrers anys el món del còmic s'ha enriquit amb l'avanç de la cultura digital. Les possibilitats d' informació, de conèixer les opinions de professionals o de aficionats , l'oportunitat de mostrar la pròpia obra o d'altres,... ha crescut de manera destacada gràcies a Internet.

El que anomenen intercanvi d'arxius en la xarxa es un fenomen cada vegada més important. Alguns mitjans es fan ressò de que hi han experts que asseguren que el 80% del que s'ha editat en els últims 70 anys estan disponibles a la xarxa per poder-se descarregar o veure. Es una xifra exagerada. Estudiosos del món del llibre francès com le Motif parlen de una quantitat molt més reduïda d'arxius disponibles de còmic en francès en relació a la seva oferta en paper. Altra cosa es el volum que comporta, ja que s'hi poden trobar les series mes demanades i conegudes. Els formats d'aquets arxius segons le Motif son en un 36% en pdf i en un 63% associats al format imatge (jpg). Per llegir els arxius en format imatge, hi han les extensions cbr o cbz que nomes necessiten un petit programa gratuït per fer de visor dels còmics.

Els arxius digitals disponibles implica que hi ha moltes persones disposades a donar el seu temps escanejant i posant en xarxa còmics que tenen al seu abast. Alguns de manera discreta, altres molt interessats en fer present el seu pseudònim en una mena de cursa per veure qui posa mes material en circulació. Tota aquesta obra d'accés gratuït incompleix la norma bàsica que es pagar als autors o als propietaris dels drets intel·lectuals per la seva feina. El comentari positiu, es que aquests arxius permeten conèixer sovint obra fora de catàleg (a França calculen que representa un 31% de l'oferta digital) també historietes publicades fa molts anys que no estan a l'abast del públic d'altra manera. Una bona mesura seria que fos l'administració publica, mitjançant les biblioteques digitals o el que ha de ser el futur museu del còmic, qui poses en xarxa tota aquesta cultura popular i retribuís als posseïdors dels seus drets en cas de que fos necessari. L'administració (Arca,...) o Google (Biblioteca de Catalunya) ja posen a l'abast digitalment algunes de les publicacions històriques catalanes, es nomes qüestió d'ampliar el ventall. Aquestes col·leccions tenen per si mateixes un valor històric o inclús nostàlgic depenent de la generació a la que pertanyem, el que es clar que moltes d'elles també destaquen per la seva qualitat.

Un exemple interessant que ens en parla Osona Web 2.0 es Digital Comic Museum. Es una web dedicada al còmic USA antic en que es pot baixar de forma gratuïta , còmics de domini públic. Tots els arxius han estat buscats a mà per l'equip de professionals que hi ha per darrere d'aquesta web, assegurant que tots ells estan lliures de copyright.

1 comentari:

  1. Recentment s'ha publicat el Manifest del domini públic. "El domini públic és la regla, la protecció del dret d'autor es l'excepció". S'ha elaborat en el context de Communia, la xarxa europea temàtica sobre domini públic digital. Accepten adhesions.
    http://www.raco.cat/index.php/BiD/article/view/195940/262729

    ResponElimina