11 de febrer 2010

Primers convidats al 28è Saló del Còmic

FICOMIC ja ha facilitat les dates de celebració del 28è Saló del Còmic de Barcelona: l’edició d’enguany es farà del dijous 6 al diumenge 9 de maig de 2010, al Palau número 8 de Fira de Barcelona. A més, ja tenim una primera llista de convidats. A continuació teniu la nota de premsa i una breu biografia d’aquests primers convidats confirmats:

El 28è Saló del Còmic comptarà amb destacats artistes europeus i nord-americans. Autors de renom internacional com Jock, Andy Diggle, Jeff Smith, Gene Ha o Lewis Trondheim, tenen confirmada la seva presència en el Saló del Còmic de Barcelona. A aquesta llista inicial se li afegiran nous convidats en les properes setmanes.

Andy Diggle
Andy Diggle és un guionista de còmics de llarg recorregut, nascut a Londres al 1971. Antic editor del llegendari còmic de ciència ficció britànic 2000AD, Diggle compta al seu currículum més de vint novel·les gràfiques, on s’inclouen Los Perdedores (The Loosers), Hellblazer, Batman, Juez Dredd, La Cosa del Pantano, Reinado Oscuro: Ojo de Halcón, Thunderbolts, Adam Strange, Green Arrow: Año Uno i Guy Ritchie’s Gamekeeper.
A l’actualitat, Andy Diggle treballa a Daredevil per a Marvel Comics i en una novel·la gràfica original per a Vertigo Crime juntament amb el seu amic Jock, un thriller propietat dels seus autors anomenat Snapshot. Diggle viu ara a Lancaster (Anglaterra), juntament amb la seva esposa, dos fills i una addicció al videojoc Call of Duty: Modern Warfare 2.
L’adaptació per a la gran pantalla de Los Perdedores (The Loosers) està protagonitzada per Jeffrey Dean Morgan, Idris Elba, Chris Evans i Zoe Saldana i la seva estrena mundial està prevista per l’abril de 2010. La trama tracta sobre uns soldats nord-americans abandonats a la seva sort en una missió a l’Afganistan. La pàgina oficial de Diggle és www.andydiggle.com. Andy Diggle assisteix al 28è Saló Internacional del Còmic de Barcelona en col·laboració amb Planeta DeAgostini.

Jock
Jock és el pseudònim del premiat artista britànic Mark Simpson (East Kilbride, Escòcia, 1972), conegut per la seva feina juntament amb l’escriptor Andy Diggle per a Vertigo a Los Perdedores (The Loosers) i Green Arrow: Año Uno per a DC Comics. Aint-it-Cool-News ha dit d’ell: "Jock és un veritable visionari del còmic actual. Uneix història i dibuix com un tot". Jock també ha treballat en el disseny artístic i de producció a pel·lícules com Batman Begins o Hancock i participa a les adaptacions de Dune, Battleship i Juez Dredd en producció. També ha realitzat portades per a sèries de DC Comics com Batman, Nightwing, Catwoman i Azrael i per a sèries de Marvel Comics com ara Thunderbolts i Dark X-Men.
Entre les seves feines actuals s’inclouen una etapa a la sèrie Detective Comics amb el guionista Greg Rucka protagonitzada per la nova Batwoman; la novel·la gràfica Hellblazer: Pandemonium amb l’escriptor Jamie Delano; i les portades de la popular sèrie de la línea Vertigo Scalped.
L’adaptació per a la gran pantalla de Los perdedores (The Loosers) està protagonitzada per Jeffrey Dean Morgan, Idris Elba, Chris Evans i Zoe Saldana i la seva estrena mundial està prevista per l’abril de 2010. La pàgina oficial del autor és www.4twenty.co.uk. Jock acudeix al 28è Saló Internacional del Còmic de Barcelona en col·laboració amb Planeta DeAgostini.

Tanino Liberatore
Autor italià nascut a la ciutat de Quadri al 1953, va estudiar a l’Escola de Belles Arts de Pescara i a la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Roma. Entre 1974 i 1978 va treballar com a freelance per a diverses agències de publicitat, fins que va conèixer a Stefano Tamburini i va començar a publicar els seus primers còmics a la revista Cannibale. Ambdós autors varen crear al 1978 el personatge de RanXerox per a aquesta publicació, que dos anys més tard passaria a la revista Frigidaire. Ens trobem davant un Frankenstein punk de caràcter futurista, com el va definir Richard Corben, que viu tot tipus de violentes aventures amb la jove Lubna.
Al llarg d’aquesta dècada, Liberatore va crear cartells de festivals de còmic i portades de discs, entre la que destaca la que va realitzar per a Frank Zappa, The Man from Utopia. Col·labora regularment amb Alain Chabat, amb qui va produir el tercer volum de la sèrie RanXerox al 1997. També va col·laborar amb Chabat a la pel·lícula Astérix y Obélix: misión Cleopatra, per el què va guanyar un Cèsar al 2003 per el Millor Disseny de Vestuari. A l’actualitat resideix a França. Liberatore ve al Saló en col·laboració amb Ediciones La Cúpula i presentarà a Barcelona l’integral de RanXerox. La pàgina oficial de Tanino Liberatore és www.taninoliberatore.com.

Gilbert Shelton
Aquest autor és una de les icones del còmic underground. Nascut a Houston (Texas) al 1940, el talent de Gilbert Shelton comença a despuntar ben aviat, amb l’aparició per primera vegada al 1959 de Superserdo (Wonder Warthog) a una revista universitària. La seva devastadora paròdia de la figura del superheroi es convertiria amb el temps amb un clàssic que a dia d’avui es continua reeditant, només superat per Los fabulosos Freak Brothers (The Fabulous Furry Freak Brothers), publicats per primera vegada al 1969 i consolidats com un dels baluards del underground nord-americà. Les desventures quotidianes de tres germans hippies, que viuen al marge de les convencions socials i es passen el dia de festa, va mostrar una manera alternativa d’entendre la vida. Les personalitats dels tres germans són diferents: Freewheelin’ Franklin és l’astut, Phineas T. Freakers és el compromès políticament i Fat Freddy Freekowtski és obès i maldestre. Precisament el gat d’aquest personatge acabaria tenint les seves pròpies aventures.
A través dels anys, Shelton ha seguit creant còmics on el sentit de l’humor corrosiu i l’acció supersònica es donen la mà. A dia d’avui, establert a París i en estreta col·laboració amb Pic, Shelton continua treballant incansable a Not Quite Dead, una sèrie d’historietes curtes sobre un grup rock passat de moda que apareix a diverses publicacions de còmic de tot el món del que presentarà el volum 14 a Barcelona. Shelton participa al Saló amb la col·laboració d’Ediciones La Cúpula.

Gene Ha
Gene Ha és un dibuixant reconegut principalment pel seu treball en còmics de superherois. Va començar dibuixant series com Cíclope y Fénix per Marvel i Starman per DC Comics. Però l’autor es molt més conegut per la seva col·laboració amb el guionista Alan Moore a la sèrie Top 10 i a la seva antecessora The Forty-Niners (tots dos treballs va ser guardonats amb dos premis Eisner). Al 2008 va guanyar el seu tercer Eisner pel número 11 de la sèrie Justice League of America amb guió de Brad Meltzer. Recentment ha realitzat les portades per a Blackest Night: JSA i la miniserie Batman: The Widening Gyre amb guió de Kevin Smith. Actualment està treballant amb el guionista Bill Willingham a la sèrie Backroads per IDW, una novel·la gràfica de fantasia moderna. Gene Ha viu a les afores de Chicago amb la seva esposa Lisa i els seus dos gossos. Per a més informació es pot visitar www.geneha.com. Gene Ha ve al 28è Saló Internacional del Còmic de Barcelona en col·laboració amb Norma Editorial.

Lewis Trondheim
Pseudònim de Laurent Chabosy, nascut al 1964 a Fontainebleau (França). Al 1988 llança el seu primer fanzine, ACCI H3319 i al 1990 funda amb Menu i amb d’altres dibuixants el col·lectiu L´Association, destinat a l'edició i promoció de joves valors, que es converteix en una referència clau del còmic independent europeu. Al 1992 apareix el primer àlbum del conill Lapinot, titulat Lapinot y las zanahorias de la Patagonia; el següent, Slaloms, li valdrà al 1994 el premi Alph´Art al millor autor revelació del Festival de Angulema i un contracte amb Dargaud per a realitzar àlbums en color del personatge. Aquest mateix any llança les aventures sense paraules de La Mosca, que posteriorment va ser adaptada a dibuixos animats.
Al 1998, al costat de Joann Sfar, dóna a llum la que serà la seva més cèlebre creació, La Mazmorra, paròdia dels universos dels jocs de rol amb protagonistes animals. Aquesta sèrie ha comptat amb la col·laboració ocasional de dibuixants convidats. Les seves següents sèries, sol o en col·laboració, inclouen Los tres caminos amb Sergio García, El Pequeño Papá Noel: ¡Han robado el correo! amb Thierry Robin, Els cosmonautes du futur amb Manu Larcenet, Venezia, El rei Catàstrofe amb Fabrice Palme, Cuéntame un cuento amb José Parrondo, Kaput & Zösky, Génesis apocalípticos o El síndrome del prisionero. Va ser nomenat Cavaller de les Arts i les Lletres al 2005 i un any més tard va obtenir el Gran Premi de Angulema. La pàgina oficial de l'autor és www.lewistrondheim.com. Lewis Trondheim ve al 28è Saló Internacional del Còmic de Barcelona en col·laboració amb Astiberri, Norma Editorial i Sins Entido.

Jeff Smith
Nascut al 1960 a McKees Rocks (Pennsilvània), es va criar al mig oest d'Estats Units. Va aprendre a fer còmics llegint tires de premsa, còmics i veient dibuixos animats a la televisió. Una de les influències reconegudes per l'autor és Peanuts de Charles M. Schultz. Durant quatre anys va dibuixar tires per al diari estudiantil de la Ohio State University. Al 1986, funda amb Jim Kammerud l'estudi d'animació Character Builders. Al 1991 va començar a publicar Bone, raó per la que va crear la seva pròpia companyia, Cartoon Books. Es tracta d'un best-seller del còmic d'aventures fantàstiques que comença en clau d'humor per a evolucionar cap a una història d'un marcat caràcter èpic. La sèrie va finalitzar al 2004 després de publicar 55 números que posteriorment van ser reeditats en diferents formats.
Al 2003 va publicar Shazam! La monstruosa Sociedad del Mal per a DC Comics. A més, Smith dedica gran part del seu temps a promocionar la novel·la gràfica i el còmic. El seu blog és www.boneville.com. L’autor assisteix al 28è Saló Internacional del Còmic de Barcelona en col·laboració amb Astiberri i SD Distribuciones.

Font: FICOMIC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada