14 d’octubre 2009

Reconeguts pintors exposen quadres de temàtica japonesa al Saló

El Saló del Manga inclou per primera vegada una exposició col·lectiva de cinc pintors que han retratat amb el seu singular estil imatges i personatges de Japó. Aquesta mostra es titula Cinc mirades sobre Japó. Està produïda per FICOMIC amb la col·laboració de Casa Àsia, i pretén diversificar l’oferta cultural i artística del certamen. La mostra col·lectiva inclou obres dels artistes Josep Cisquella, Pablo Maeso, Miguel Olivares, Josep Segú i Albert Vidal.

L’artista barceloní Josep Cisquella, enginyer industrial amb estudis de dibuix i pintura, mostra una sèrie de tres quadres sobre Tòquio. Aquest artista hiperrealista reflecteix sobre la tela, amb diferents materials, els elements quotidians. Dins de la seva obra destaquen temàtiques com l’asfalt de la ciutat, grans vaixells rovellats, escales, anuncis o ombres. «Intento fer visible allò invisible i descobrir el rerefons poètic que tenen les coses aparentment més humils», explica el pintor. Un fil conductor de la seva obra són les ombres que es projecten sobre l’asfalt, les parets o les finestres. Cisquella exposa als Estats Units i a diverses ciutats europees.

Pablo Maeso és llicenciat en Belles Arts i va començar com a pintor abstracte a finals dels anys 1980, tot i que des de fa deu anys el seu estil és realista. Temàticament, el treball de Maeso s’ha centrat en dos estereotips femenins japonesos com ara les geishes i les lolitas. El crític d’art Sergio Vilasanjuan ha escrit: «En els seus quadres sempre hi ha referències directes a qüestions com la soledat i l’aïllament, els seus personatges semblen moure’s en una espècie de buit».

El pintor Miguel Olivares, llicenciat en Belles Arts, ha retratat diversos països com l’Índia o Colòmbia, als quals ha dedicat diverses sèries. «La meva obra sempre parla del mestissatge, de cultures diferents i, per aquest motiu, utilitzo la tècnica del collage amb elements reciclats», explica el mateix pintor. Els seus treballs s’han exposat a diversos països europeus, a més dels Estats Units, l’Índia i Colòmbia. Al Saló del Manga mostra tres pintures de tècnica mixta sobre fusta de la sèrie Tokio Frame.

Josep Segú és llicenciat en Magisteri, Filologia i Belles Arts, amb una trajectòria artística de vint anys. Pintor i crític d’art, la seva obra s’emmarca dins del moviment del Nou realisme. Les seves obres reflecteixen la realitat urbana amb una estètica pop. Segú ha exposat a nombroses galeries espanyoles i dels Estats Units. Aquest pintor és un defensor de la vigència del realisme dins de l’art contemporani. Va reunir en un llibre els seus escrits amb el títol De realismes, realistes i altres realitats (2008). A l’exposició s’inclouen dues obres seves: Shibuya i Sonoko.

Albert Vidal és un pintor paisatgista urbà, llicenciat en Belles Arts, que fa uns cinc anys va entrar en contacte amb la cultura japonesa. Durant l’any 2007 va romandre un temps a Japó i va començar a aprendre’n la llengua. De la seva obra la crítica n’ha lloat la composició de les vistes aèries de les grans ciutats, així com l’equilibri cromàtic de les seves pintures. Actualment continua pintant el paisatge urbà de diverses ciutats d’Àsia, apart de Japó, així com d’Europa. Tokio, Usagi i Tokio Tower són les obres que mostrarà a l’exposició.

Font: FICOMIC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada