24 d’agost 2009

Retiren ‘Tintín al Congo’ d'una biblioteca per racista

A la biblioteca pública de Brooklyn els administradors han decidit retirar de les prestatgeries els exemplars de Tintín al Congo després que un client es queixés que és un còmic ofensivament racista, que reflecteix els negres com si fossin mones. Des de fa uns dies només pot ser consultat sota petició i després d’una espera d’uns quants dies.

Ja fa dos estius el còmic en qüestió, en que hi han exaltacions al colonialisme belga que fins al 1960 va ocupar i explotar de manera salvatge el Congo, va provocar un enrenou similar quan una coneguda cadena de llibreries nord-americana el va decidir retirar de la secció infantil al·legant els mateixos motius.

Es licit preguntar-se quantes creacions de tot tipus s'haurien de treure fora de circulació per no cumplir els dictaments del que es avui politicament correcte si oblidem el context i l'ideologia imperant en l'epoca en que es van crear (en aquest cas el 1931) i a vegades la desinformació dels seus autors.

4 comentaris:

  1. Independentment qui sigui el protagonista o autor, una obra realitzada, per dir una data, al 1931, i hi ha el rerefons del colonialisme, es normal que hi hagin idees que avui en dia siguin retrogrades.

    Resultant d'això, m'he passat per la viquipedia per buscar info de l'obra en questió http://ca.wikipedia.org/wiki/Tint%C3%ADn_al_Congo; i aquí hi a un enllaç que m'ha portat a la següent noticia, del juliol del 2007, del 3cat24, on també fan referencia la problematica de l'obra en qüestió, però al Regne Unit.
    http://www.3cat24.cat/noticia/204740/

    ResponElimina
  2. Bones!
    Sempre és un tema polèmic... i cíclic, com diu en Lupus...
    Potser una manera de solucionar-ho seria fent un petit text introductori al còmic explicant l'època en que va ser creat, o alguna cosa similar... és clar que això seria donar munició als "políticament correctes", hum...
    És curiós, però aquest tipus de gent sempre està molt pendent del paper imprès i poc de l'audiovisual...
    Salut!

    ResponElimina
  3. Bé em sembla que aquest és un exemple més del fet de que hem perdut el nord i el sentit comú. No és un còmic racista, no busca que les persones que el llegeixin es facin racistes, estem parlant dels anys 30 del segle passat! Potser si seria bo explicar i contextualitzar el còmic a les persones que se'l volguin llegir, per entendre el perquè de certes coses però una cosa no porta a l'altre. Potser el que falta es fer crèixer i alimentar l'esperit crític per poder veure les coses des de l'escala dels grissos i no dels blanc o negre.

    ResponElimina
  4. Uf! Per la mateixa raó haurien de retirar la meitat de llibres i còmics i tres quarts dels LP's...en fi..

    ResponElimina