27 de juliol 2009

Tarzan a Paris

Les mil vides de Tarzan, l’heroi creat el 1912 per Edgar Rice Burroughs, es el tema de l'exposició sobre el mite de l’home blanc criat a la jungla per un grup de goril·les. Un recorregutalhora lúdic i reflexiu, pensat per a tots els públics, que ofereix aquest estiu –fins al 27 de setembre– el museu del Quai Branly de París.

Des dels primers relats de Burroughs, el personatge ha conegut tots els registres. Una trentena de novel·les, una quarantena de pel·lícules, sèries de televisió, dibuixos animats... Totes les generacions han tingut el seu Tarzan. L’encarnat per l’atlètic Johnny Weissmuller, amb el seu característic crit, va marcar una saga cinematogràfica d’èxit planetari iniciada durant els anys 30.

Més realista és la versió protagonitzada pel francès Christophe Lambert el 1983, amb Andie McDowell en el paper d’una Jane més creïble que l’original, que abandona el seu món civilitzat per viure a la selva amb l’home-mico. El 2000 es va convertir en un personatge de Walt Disney que llisca pels arbres. En aquests moments, Hollywood prepara una nova entrega de la llegenda.

El 7 de gener de 1919 neix el primer còmic sobre Tarzan, dibuixada per el genial Hal Foster autor del El Princep Valent. A dia d'avui portem ja més de 15.000 historietes basats en el personatge. Burne Hogarth (1911-1996) que va debutar amb Tarzan l'any 1937 seria l'il·lustrador de referència. El seu estil barroc i alhora dinamic va ser una contribució decisiva a l'edat d'or del còmic americà. L'imatge pertany a Tarzan de la selva per Hogarth d'Ediciones Montena (1983)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada