03 de juliol 2009

Còmic i Cinema: la història i el somni

Des del passat 29 de juny i fins al dia 27 de juliol el CaixaForum de Tarragona (C/ Cristòfol Colom, 2) acull el cicle "Còmic i Cinema: la història i el somni":

En apropar-se a la pàgina de còmic es desvetlla un coneixement èpic, una suspensió, una escletxa a través de la qual els somnis irrompen en el temps cronològic. El lector experimenta, aleshores, l'entrada a l'indret on, com ha assenyalat Walter Benjamin, «és adormit el record de l'origen que els éssers humans han reprimit». Per mitjà d'un seguit de pel·lícules recents en les quals còmic i cinema es llegeixen mútuament, el cicle Còmic i cinema: la història i el somni s'apropa al còmic com a eina de pensament, com a mitjà capaç d'intercalar el tall de la discontinuïtat en la relació entre la història i la lògica fluïda de les imatges cinematogràfiques: El protegido, de M. Night Shyamalan, el film De Profundis, el clàssic de l'animació japonesa La princesa Mononoke, de Hayao Miyazaki, Persépolis, de Marjane Satrapi i V. Paronnaud, i Corto Maltès: la cort secreta dels arcans, de Pascal Morelli ens proposen l'interrogant: en què pensen les vinyetes? i, fins i tot, com pensen el món les vinyetes?

La coordinació del cicle va a càrrec d'Iván Pintor, professor d’història del còmic i tendències del cinema de la UPF. L'entrada és gratuïta i el calendari de projeccions és el següent:

Dilluns, 29 de juny | 19.30 h
El protegido (Unbreakable)
M. Night Shyamalan
EUA, 2000; 106 min, VODE
Un accident de tren deixa tan sols un supervivent, David Dunn. Gràcies a l'espectacularitat de la tragèdia la seva supervivència deixa atònit tothom. Però Elijah Price, un misteriós desconegut, té una estranya resposta que explicaria el perquè David n'ha sortit completament il·lès. Una explicació que podria canviar la vida del protagonista i la de la seva família.
Un homenatge al món del còmic amb una excel·lent posada en escena i perfecta simbiosi entre música i imatge realitzada pel director de El sexto sentido.

Dilluns, 6 de juliol | 19.30 h
De Profundis
Miguelanxo Prado
Espanya, 2006; 80 min, VODE
En una casa al mig del mar viu un pintor que somnia ser mariner per poder aventurar-se mar endins. Mentre emprèn una meravellosa aventura pel món submarí la seva estimada l'espera tocant melancòlicament un violoncel, sense saber si mai es tornaran a retrobar.
Un apassionant viatge al fons del mar en forma de poema visual nominat als Goya 2007 com a millor pel·lícula d'animació.

Dilluns, 13 de juliol | 19.30 h
La princesa Mononoke
Hayao Miyazaki
Japó, 1997; 134 min, VODE
En el Japó feudal, Ashitaka, un guerrer solitari, s'endinsa en el bosc a la recerca d'un remei que el pugui alliberar del sortilegi a què es veu condemnat ell i el seu poble. En les profunditats del bosc descobrirà la lluita en què es veuen immersos els humans i la seva cobdícia contra els Mononokes, esperits encarregats de protegir el bosc. Allí comença una batalla èpica entre déus animals i humans que ens parlarà sobre l'amor a la natura i la convivència entre éssers distints en forma d'una esplèndida aventura animada creada per un dels grans mestres de l'animació japonesa.

Dilluns, 20 de juliol | 19.30 h
Persépolis
Marjane Satrapi i Vincent Paronnaud
EUA i França, 2007; 95 min, VODE
Marjane és una jove de nou anys que creix a l'Iran de la Revolució Islàmica. A través dels seus ulls veiem com les esperances del seu poble es veuen rompudes quan els fonamentalistes tornen al poder. Marjane enganya els guardians socials i descobreix el punk, Abba i Iron Maiden. Quan es produeix l'execució del seu oncle i les bombes cauen sobre Teheran en la guerra entre l'Iran i l'Irak, la por cada dia l'enrevolta. Els seus pares es preocupen per la seguretat de Marjane i l'envien a una escola d'Àustria.
Pel·lícula d'animació basada en el còmic de la iraniana Marjane Satrapi.

Dilluns, 27 de juliol | 19.30 h
Corto Maltese: La cour secrète des arcanes
Pascal Morelli
França, 2002; 92 min, VODE
El 1919, Àsia és submergida en el caos. Fabulosos trens blindats solquen Rússia, Sibèria i Manxúria. Entre ells, el de l'almirall Kolchak transporta l'or del govern contrarevolucionari i atreu totes les cobdícies. En aquesta despietada caça del tresor, Corto Maltese aporta la seva ajuda a les Llanternes Vermelles, que li han salvat la vida.
Amb Raspoutine, el seu amic-enemic de sempre, creuarà societats secretes xineses, una duquessa russa tan encantadora com perversa, un avatar de Gengis-Khan, un aviador americà i diversos generals partits entre la nostàlgia de la seva grandària passada i la preocupació del seu futur.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada