12 de maig 2009

Còmics i economia

El còmic, als mitjans informatius sol aparèixer a les pàgines de cultura o de entreteniment. Tampoc, però, podem oblidar que es una industria que pot arribar a remenar molt diners i acabar en les pàgines d'economia.

Al mes de gener va sortit la noticia de la batalla d’Astèrix als tribunals. Sylvie Uderzo filla del dibuixant i el seu marit Bernard Boyer son propietaris del 40% d’Editions Albert-Rene que exploten els drets dels àlbums d’Asterix. Albert Uderzo i la filla de René Goscinny han venut el seu 60% restant al grup Hachette. La possibilitat d’aquesta editorial pugui publicar Astèrix dependrà de la decisió del jutge. Uderzo també ha donat permís per la continuïtat del personatge encara que ell ja no firmi el guió o els dibuixos. Els 300 milions d’àlbums venuts i les possibilitats del heroi gal en el negoci multimèdia deuen tenir molt que veure en aquesta guerra judicial.

L'altra front obert es la batalla per els drets editorials de Tintin. Nick Rodwell es el director de Moulinsart SA i marit de Fanny Vlaminck, vidua d'Hergé que es propietària dels drets d'autor del dibuixant mort al 1983. Ell ha concedit una entrevista a a la revista belga de informació econòmica Trends-Tendances. En ella, com a gestor dels drets de Tintin carrega contra el tipus de relació que té amb l'editora de Tintin, Casterman. El possible gran futur econòmic internacional que pot provocar la pel·licula de Steven Spielberg i la següent de Peter Jackson poden ser les raons de un futur conflicte als tribunals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada