07 d’abril 2009

El Rei Jaume I a Lleida


El Rei Jaume I a Lleida
Josep Lluís Ferrer–Carlos Vila–Jordi Borràs / Francesc Riart–Cristina Belenguer
Ajuntament de Lleida–Pagès Editors
52 pàgines
12 €

L’any 1208 va néixer Jaume I, ben probablement el monarca català sobre el qual més s’ha parlat i un dels pocs que va deixar testimoni escrit mitjançant la seva crònica. El seu regnat, a més de l’increment d’institucions polítiques -cas del Consell de Cent barceloní- es caracteritzà per les contínues batalles per conquerir els territoris que eren sota el poder dels musulmans (València i Mallorca) i per aquest motiu el rei va ser anomenat El Conqueridor.
La presència del monarca a la ciutat de Lleida tingué una gran importància. Amb només sis anys hi va ser jurat rei i més tard hi va signar la seva primera carta. Va ser també des d’aquesta ciutat que Jaume I va cercar pobladors lleidatans per a les noves terres conquerides. Gràcies al rei Jaume Lleida va poder encunyar moneda i va obtenir el privilegi de Paeria l’any 1264. La vida del monarca transcorre, a més, gairebé alhora que la construcció de la Seu Vella, paradigma indiscutible del romànic català.
Avui, vuit-cents anys després del seu naixement a Montpeller, la vida del rei Jaume segueix captivant els lectors.

El passat 2008 es van complir vuit-cents anys del naixement de Jaume I (1208-1276), rei d’Aragó, de Mallorca i de València, comte de Barcelona i d’Urgell i senyor de Montpeller. Amb motiu d’aquesta celebració, es van realitzar diferents actes que recuperaven la figura d’aquest personatge tan important per a les lletres i la cultura catalanes dels diferents territoris que van formar part del seu regne. Noves edicions de la seva magna obra i diferents estudis que han tingut en compte l’anàlisi d’aquesta, però també la seva pròpia vida i la seva època, han aparegut durant el 2008. El món del còmic no ha deixat passar aquesta oportunitat i poc abans d’acabar l’any (concretament el mes de novembre), l’Ajuntament de Lleida i Pagès Editors presentaven aquest àlbum: El Rei Jaume I a Lleida.

Com resa el text de la contracoberta, el còmic se centra en la relació entre el monarca i la ciutat de Lleida. Així, durant les 52 pàgines de l’àlbum, assistim a moments cabdals de la història d’aquesta ciutat, i en tots ells hi trobem la figura del rei Jaume I. Aquesta estructura ofereix al lector un ampli tast històric, ja que els esdeveniments que hi apareixen es remunten a l’any 1214 (amb l’arribada de Jaume I, infant, a Lleida) i arriben fins l’any 1278 (amb la consagració de la Seu Vella de la ciutat). Aquest ampli període i el limitat espai de l’àlbum fa que, en poques vinyetes, se’ns expliquin molts fets, amb la qual cosa el nivell de profunditat de la història se’n ressent, fet evident si tenim en compte la finalitat de l’obra que no és altra que reviure els moments històrics que lliguen el monarca amb la ciutat.

Tot i el protagonisme evident del rei Jaume I en el còmic, la seva presència és més aviat el leitmotiv que lliga els diferents episodis narrats i ell no és pas el personatge principal entès com a protagonista únic. El protagonisme de l’obra se l’endu la ciutat de Lleida, que es presenta com el testimoni de la presència del Rei i de la pervivència de la seva obra i les seves decisions. En aquest sentit, resulta encertat el punt de vista que ens ofereixen els habitants de la ciutat, ja que és des dels seus ulls i a través dels seus records que podem veure l’arribada del Rei a la ciutat i els efectes de les seves decisions. Amb la identificació amb aquests personatge anònims el lector es pot ficar en la pell d’un lleidatà del segle XIII. Al costat d’aquests personatges, en trobem d’altres identificables històricament, amb noms i cognoms i càrrecs concrets que tot i aparèixer només apuntats a les vinyetes, tindran diferents papers destacats dins la història.

Ens trobem davant d’una recreació històrica realitzada a pinzellades i que ens apunta diferents quadres que recreen moments importants en la història medieval de la ciutat de Lleida. Una prova de la immensa riquesa que proporciona el rei Jaume I com a personatge encara que, com en aquest cas, ell no sigui el veritable protagonista de la història. Una bona oportunitat per conèixer, de manera general però didàctica, la relació entre el monarca i la ciutat de Lleida. L’àlbum inclou, en aquest sentit, l’arbre genealògic de Jaume I i la cronologia dels fets, així com la bibliografia utilitzada, que poden ser un bon punt de partida per al lector interessat en la nostra història.

Nightwing80

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada