07 d’abril 2009

Autors estrangers convidats al Saló del Còmic

Ja us vam avançar en el seu moment la llista de primers autors estrangers convidats a l'edició d'enguany del Saló del Còmic. Aquí teniu la llista completa, a la qual cal afegir-hi la presència d'Scott McCloud que us vam anunciar l'altre dia:

David B. (Nimes, França. 1959)
David B. és un dels membres fundadors del col·lectiu editorial francès L’Association, que va revolucionar el gènere del còmic als anys 90. La va fundar amb Jean-Christophe Menu, Stanislas, Matt Konture, Killoffer i Lewis Trondheim. Dins d’aquest col·lectiu David B. aporta, juntament amb Christophe Blain, Joann Sfar o Emmanuel Guibert, una altra concepció de la historieta. Introdueix en particular el còmic autobiogràfic, que es converteix en vehicle de malson, emocions, records; ho utilitza per a expressar emocions complexes i convida al lector a introduir-se en el seu imaginari fantàstic més íntim. A La Ascensión del Gran Mal sobretot, la seva obra més ambiciosa, dibuixa les seves pors, els seus somnis, i el còmic es converteix en un procés existencial, en una catarsis per a l’autor, en evocar l’epilèpsia del seu germà. L’autor visitarà el Saló del Còmic en col·laboració amb l’editorial Sins Entido.


François Bourgeon (París, França. 1945)
Al 1972 publica el seu primer treball. Van ser catorze pàgines, amb guió de Cécile Romancère, amb el títol L'ennemi vient de la mer. Col·labora esporàdicament amb la revista Pif, adaptant obres de Bernard Clavel i Jules Verne. Quan al 1978, Glénat li proposa editar la seva obra en format àlbum, comenta a créixer la seva popularitat. En aquesta època inicia Los pasajeros del viento, una de les seves series més famoses i considerada com un dels còmics més importants de la BD actual. Al 1980, en el Festival d'Angulema, és premiat com el millor dibuixant de l’any. Més tard, amb l’editorial Casterman, començarà Les compagnons du crépuscule, una nova sèrie formada per tres volums. A partir de 1993, i amb guió de Claude Lacroix, comença l’edició de Historia de Cyann, els seus darrers volums han estat editats per la francesa Vents d'Ouest. Pròximament es publicarà a Espanya, editat per Editions 12 Bis, els integrals de Los pasajeros del viento i Los compañeros del crepúsculo. Aquesta mateixa editorial col·labora amb la presència de l’artista a Barcelona.


Jeffrey Brown (Grand Rapids, Estats Units. 1975)
L’any 2000 es va traslladar a Chicago, on va aconseguir el M.F.A., el més alt diploma universitari al que allà pot aspirar un estudiant de Belles Arts. Després d’abandonar la pintura i centrar-se seriosament en els còmics, va irrompre en el panorama amb Torpe (2002), un àlbum autoeditat, que el va convertir en protegit de Chris Ware. A aquest el seguiria Inverosímil, i Cualquier sencilla intimidad que tancaria la seva trilogia de les novies al 2005. Altres treballs seus són la parodia de Torpe, Be a man (2004), I'm going to be small (2004), Bighead (2004) o l’antologia MiniSulk (2005). Edicions La Cúpula, que col·labora juntament amb el Saló del Còmic convidant a l’autor, ha publicat també Pequeñas cosas i Gato saliendo de una bolsa.

Giovanni Di Gregorio (Palerm, Itàlia. 1973)
Després de doctorar-se en Química decideix entrar a treballar a la indústria del còmic a temps complet com a guionista. Els seus primers treballs van ser per a l’editorial italiana Sergio Bonelli Editore. Tot i que la fama li va arribar amb Brancaccio: una història de la Mafia cotidiana, obra premiada i traduïda a diversos idiomes i publicada a Espanya per Norma Editorial. Els seus últims treballs, dins el gènere humorístic, han estat Monster Allergy (Disney/Soleil) i Lys (Rainbow). Actualment viu a Barcelona. Aquest autor està convidat pel Saló en col·laboració amb Norma Editorial.

Claudio Stassi (Palerm, Itàlia. 1978)
Dibuixant que ha publicat en varies editorials italianes, com per exemple Vittorio Pavesio Productions, Eura Editoriale, i per la Tunué Editori. Va guanyar el concurs Montalbano a fumetti amb la publicació de la seva història per a Hazard Edizioni. Al 2006 va publicar Brancaccio: una historia de la Mafia cotidiana amb guió de Giovanni Di Gregorio, guanyant el Premi Attilio Micheluzzi en la Comicon de Nàpols al 2007. Aquesta obra està editada a Espanya per Norma Editorial. Al 2008, va publicar Per questo mi chiamo Giovanni del llibre del mateix nom de Luigi Garlanda i editat per Rizzoli. Actualment dóna classes a la Scuola del Fumetto de Palermo. El seu bloc personal és http://stassiclaudio.blogspot.com. Aquest autor està convidat pel Saló en col·laboració amb Norma Editorial.

Gipi (Pisa, Itàlia. 1963)
El seu veritable nom és Gian Alfonso Pacinotti. Va començar a publicar il·lustracions i relats breus al 1994 a la revista satírica italiana Cuore, però va ser a Blue, una revista eròtica, on va publicar la seva primera historia completa. A l’any 2000 es va dedicar paral·lelament a la realització de curtmetratges i llargmetratges digitals. Actualment realitza il·lustracions per al famós diari italià La Reppublica i ofereix conferències sobre la historieta en diverses acadèmies de Belles Arts a Italia. Des de la publicació d'Exterior noche s’ha convertit en una referència internacional del nou còmic italià. És conegut a Espanya per les seves novel·les gràfiques Los inocentes, Exterior noche, El local i, sobretot, per S i Apuntes para una historia de guerra (totes elles publicades per Ediciones Sins Entido), que va rebre al 2006 el premi a la millor obra en el Festival d’Angulema. Al 2008 va guanyar el premi a la Millor Obra Estrangera en el 26 Saló del Còmic de Barcelona per S. Podeu visitar el seu bloc a http://giannigipiblogspot.com.

Jim Lee (Seül, Corea del Sud. 1964)
Autor d’origen sud-coreà que ha desenvolupat tota la seva carrera als Estats Units. Ha estat un dels artistes que més han influït en la resta de dibuixants nord-americans de la dècada dels 90. Estudià medicina a la Universitat de Princeton, graduant-se al 1986, tot i que des d’aleshores es dedica a dibuixar còmics. Es dóna a conèixer gràcies a la seva feina en les sèries com Alpha Flight i Punisher War Journal, però serà el seu pas per La Patrulla-X el que catapultarà la seva fama a nivell mundial. Al 1991 inicia el seu treball en la nova sèrie dels X-Men, amb la que aconsegueix el rècord del còmic de superherois més venuts de la historia, amb 8 milions d’exemplars. Al 1992 constitueix, juntament amb Todd McFarlane, Rob Liefeld, Marc Silvestri, Erik Larsen, Jim Valentino i Whilce Portacio l’editorial Image Comics, amb la que s’asseguraran els drets de les seves creacions. Allà crea WildC.A.T.s per a, posteriorment, fer el mateix amb el segell conegut com a WildStorm. Després de passar breument per Marvel per al projecte Heroes Reborn, torna a WildStorm, que vendrà posteriorment a DC Comics. Allà es farà responsable de Batman i Superman en les seves respectives sagues amb gran èxit de vendes. Actualment dibuixa All Star Batman and Robin the boy wonder, que publicarà a Espanya Planeta DeAgostini Cómics, amb guió de Frank Miller, i col·labora amb DC en diversos projectes, així com en la realització d’un MMORPG (videojoc de rol multijugador massiu online) ambientat en l’univers DC. Bloc de Jim Lee: http://gelatometti2.blogspot.com. Autor convidat en col·laboració amb Planeta DeAgostini Cómics.


Mike Mignola (Berkeley, Estats Units. 1960)
El seu primer treball per a Marvel va ser al 1982 entintant títols com Power Man & Iron Fist, Daredevil i Los Defensores. Per a després encarregar-se del llapis en sèries com como The Incredible Hulk i Alpha Flight. Després de realitzar la minisèrie Rocket Racoon, passa a First Comics per a dibuixar The Chronicles of Corum, basada en les novel·les de M. Moorcock. També per a DC Comics dibuixa les mini-series Superman: Mundo de Krypton (guió de John Byrne), Odisea Cósmica (guió de Jim Starlin) i Batman: Luz de gas (guió de Brian Augustyn). En el seu retorn a Marvel s’ocupa de les noveles gràfiques Lobezno: Aventura en la jungla i Triunfo y tormento, després d’això prova en altres gèneres. Així dibuixa Fafhrd y el ratonero gris, Iron Wolf: las llamas de la revolución o l’adaptació de Drácula de Coppola per a Topps Comics. La seva obra més famosa és Hellboy, personatge creat al 1993. Des d’aleshores ha protagonitzat un gran nombre d’especials i mini-series, dos llargmetratges i dues pel·lícules de dibuixos animats. Mignola també va treballar com a dissenyador i il·lustrador en pel·lícules com Drácula, Blade II i Atlantis: el imperio perdido, de Disney. En la saga cinematogràfica de Hellboy exerceix les funcions de productor executiu. En televisió ha col·laborat en el disseny de personatges a Batman: The Animated Series. La seva web oficial és www.hellboy.com. Aquest autor està convidat pel Saló en col·laboració amb Norma Editorial.


Jim Starlin (Detroit, Estats Units. 1949)
James P. Starlin va servir a la Marina nord-americana, entre 1968 i 1971, com a fotògraf. Va començar a treballar a Marvel Comics al 1972 i ha estat vinculat amb el món del còmic des d’aleshores. Ha treballat en series tan populars com The Amazing Spiderman, Batman, Master of Kung Fu, Doctor Extraño, Capitán Marvel, Iron Man, Estela Plateada o Warlock. A més de col·laborar en mini-series com Odisea Cósmica (amb dibuix de Mike Mignola), Marvel: El Fin, Death of the New Gods o Batman: The Cult, ha creat sèries pròpies com Dreadstar, Breed o, més recentement, Kid Cosmic. Al marge d’aquestes, Dreadstar, obra creada per al segell EPIC de Marvel Comics en els anys 80, és, per a molts, la seva obra més important com a guionista i dibuixant. En aquesta sèrie aglutina moltes de les seves obsessions com a autor: el còsmic, l’espiritual, i el desig de llibertat del individu davant una opressió fonamentalista. Actualment està escrivint la sèrie Strange Adventures per a DC i realitzant la darrera part de la trilogia de miniseries de Breed. La major part de la seva obra ha estat publicada a Espanya per Panini Cómics i Planeta DeAgostini Cómics. La web oficial de Jim Starlin és www.starlin.com. Autor convidat en col·laboració amb Planeta DeAgostini Cómics.

Mark Waid (Alabama, Estats Units. 1962)
Un dels més prestigiosos guionistes de còmics de superherois i un profund coneixedor dels universos DC i Marvel. Són seves algunes de les més reconegudes etapes de les series de personatges com Flash, Capitán América, JLA o Los 4 Fantásticos, que s’han convertit en un referent en el que al gènere superheroic es refereix. La seva obra més reconeguda és Kingdom Come, que va realitzar juntament a Alex Ross. Actualment, Planeta DeAgostini està editant el seu treball en la sèrie Brave & the Bold, juntament a George Pérez, en la que fa un recorregut pels personatges de l’Univers DC. Waid és un dels noms de major actualitat del món del còmic al ser el guionista de Batman: Barcelona, el Caballero del Dragón, editat per Planeta DeAgostini Cómics, i que presentarà en aquest Saló del Còmic. Autor convidat en col·laboració amb Planeta DeAgostini Cómics.

Nicolas Wild (França. 1977)
Als set anys, va dibuixar el seu primer còmic. Mai va ser publicat. Més tard, va estudiar en una escola d’art a Estrasburg, i després va viatjar per diversos països. Al 2007, va publicar el seu primer còmic, Kabul Disco: Cómo no fui secuestrado en Afganistán, una historia autobiogràfica sobre un dibuixant de còmics francès en un país en conflicte. Una excel·lent novel·la gràfica, amb uns dibuixos simples però precisos, que ens va narrant la situació del país, amb certes dosis d’humor, ironia i fins i tot tendresa. La seva pàgina personal és http://perso.wanadoo.fr/wilds. Aquest autor està convidat pel Saló en col·laboració amb Ponent Mon.


Així mateix, el Saló convidarà als autors espanyols guanyadors dels premis de la passada edició David Rubín, Pasqual Ferry, Roger Ibáñez, Carlos Areces i Paco Roca, així com els nominats d’aquest any.

Font: FICOMIC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada