11 de març 2009

El rei Jaume I a Lleida

El passat mes de desembre, coincidint amb la celebració del 800 aniversari del naixement del rei Jaume I, Pagès Editors va publicar el còmic El rei Jaume I a Lleida, amb el monarca com a protagonista:

El rei Jaume I a Lleida
Autors: Josep Lluís Ferrer i Carlos Vila (dibuix), Jordi Borràs (color), Francesc Riart (documentació), Cristina Belenguer (Guió) i Ernest Belenguer (assessorament històric)
Col·lecció La Paeria, 28
ISBN: 978-84-9779-707-8
52 pàgs.
Tapa dura
21 x 29'7 cm.
PVP: 12 €


L'any 1208 va néixer Jaume I, ben probablement el monarca català sobre el qual més s'ha parlat i un dels pocs que va deixar testimoni escrit mitjançant la seva crònica. El seu regnat, a més de l'increment d'institucions polítiques -cas del Consell de Cent barceloní- es caracteritzà per les contínues batalles per conquerir els territoris que eren sota el poder dels musulmans (València i Mallorca) i per aquest motiu el rei va ser anomenat El Conqueridor. La presència del monarca a la ciutat de Lleida tingué una gran importància. Amb només sis anys hi va ser jurat rei i més tard hi va signar la seva primera carta. Va ser també des d'aquesta ciutat que Jaume I va cercar pobladors lleidatans per a les noves terres conquerides. Gràcies al rei Jaume Lleida va poder acunyar moneda i va obtenir el privilegi de Paeria l'any 1264. La vida del monarca transcorre, a més, gairebé alhora que la construcció de la Seu Vella, paradigma indiscutible del romànic català. Avui, vuit-cents anys després del seu naixement a Montpeller, la vida del rei Jaume segueix captivant els lectors.


3 comentaris:

  1. L'únic que conec es en Riart, que fa les il·lustracions de la Historia Militar de Catalunya (entre d'altres).
    Arribarà arreu de Catalunya (difícil) i dels PPCC (encara pitjor)?

    No he entès mai perquè aquests còmics de temàtica "local" no es distribueixen per tot el mercat... Però vaja, si comencem a parlar de la distribució, no acabaríem... :(

    A veure si el compro per web.

    Salut!

    ResponElimina
  2. Parlant de Jaume I i dificil de trobar en llibreries hi ha tambe: Jaume el Conqueridor (Edicions Camacuc, 96 pag.) Valencia, 2008 de Jesús Huguet.

    http://www.grupelsisards.cat/comic/albums/camacuc/camacuc.htm
    Jordi

    ResponElimina
  3. Efectivament, Jordi. Ja vam anunciar la publicació d'aquest còmic publicat per Camacuc centrat en Jaume I:
    http://www.comicat.cat/2008/04/el-rei-jaume-i-personatge-de-cmic_07.html

    ResponElimina