12 de febrer 2009

Primers autors estrangers confirmats al Saló del Còmic de Barcelona

FICOMIC ha enviat la següent nota de premsa amb els noms dels primers autors estrangers confirmats al 27è Saló del Còmic de Barcelona (que se celebrarà del divendres 29 de maig a l'1 de juny de 2009) i la veritat és que els noms fan molt de goig.

Populars estrelles del còmic de superherois com Jim Lee, Jim Starlin i Mike Mignola, el creador d’Hellboy, han confirmat la seva presència al 27è Saló Internacional del Còmic de Barcelona. A més, el certamen comptarà amb la participació de creadors tan destacats com François Bourgeon, Jeffrey Brown, Gipi, Claudio Stassi i Giovanni Di Gregorio, aquests dos últims autors de la guardonada novel·la gràfica Brancaccio: una historia de la Mafia cotidiana.

Biografies dels autors convidats

Claudio Stassi (Palermo, Itàlia, 1978)
Dibuixant que ha publicat a diverses editorials italianes, com per exemple Vittorio Pavesio Productions, Eura Editoriale, i per a la Tunué Editori. Va guanyar el concurs Montalbano a fumetti amb la publicació de la seva història per a Hazard Edizioni. Al 2006 va publicar Brancaccio: una historia de la Mafia cotidiana amb guió de Giovanni Di Gregorio, guanyadora del Premio Attilio Micheluzzi a la Comicon de Napoles al 2007. Aquesta obra està editada al nostre país per Norma Editorial. Al 2008, va publicar Per questo mi chiamo Giovanni del llibre del mateix nom de Luigi Garlanda i editat per Rizzoli. Actualment dona classes a la Scuola del Fumetto de Palermo. El seu bloc personal és http://stassiclaudio.blogspot.com.


François Bourgeon (París, França, 1945)
Al 1972 publica el seu primer treball. Van ser catorze pàgines, amb guió de Cécile Romancère, amb el títol L'ennemi vient de la mer. Col·labora esporàdicament amb la revista Pif adaptant obres de Bernard Clavel i Jules Verne. Quan Glénat al 1978 edita la seva obra en format àlbum, la seva popularitat comença a créixer. En aquesta època és quan inicia Los pasajeros del viento, una de les seves sèries més conegudes i considerada com un dels còmics mes importants de la BD actual. Al 1980, al Festival de Angulema, és premiat com el millor dibuixant de l’any. Més tard, sota l’editorial Casterman, comença Les compagnons du crépuscule, una nova sèrie formada per tres volums. A partir de 1993, i amb guió de Claude Lacroix, comença l’edició de Historia de Cyann del que les seves darreres entregues han estat editades per l’editorial francesa Vents d'Ouest. Properament sortiran editats a Espanya per Editions 12 Bis els integrals de Los pasajeros del viento i Los compañeros del crepúsculo.


Giovanni Di Gregorio (Palermo, Italia, 1973)
Després de doctorar-se en Química decideix entrar a treballar a la indústria del còmic a temps complet como a guionista. El seus primers treballs van ser per a l’editorial italiana Sergio Bonelli Editore. Encara que la fama li va arribar amb Brancaccio: una historia de la Mafia cotidiana, obra premiada i traduïda a diversos idiomes i publicada a Espanya per Norma Editorial. Els seus últims treballs, dins del gènere humorístic, han estat Monster Allergy (Disney/Soleil) i Lys (Rainbow).


Gipi (Pisa, Italia, 1963)
El seu nom real és Gian Alfonso Pacinotti. Va començar a publicar il·lustracions i relats breus al 1994 a la revista satírica italiana Cuore, però va ser a Blue, una revista eròtica, on va publicar la seva primera història completa. A l’any 2000 es va dedicar paral·lelament a la realització de curts i llargmetratges digitals. Actualment realitza il·lustracions per al famós diari italià La Reppublica i dóna conferències sobre l’historieta a diverses acadèmies de Belles Arts a Itàlia. Des de la publicació d’Exterior noche s’ha convertit en una referència internacional del nou còmic italià. És conegut a Espanya per les seves novel·les gràfiques Los inocentes, Exterior noche, El local i, sobretot, per S i Apuntes para una historia de guerra (totes editades per Ediciones Sins Entido), aquesta última guanyadora al 2006 del premi a la millor obra al Festival Internacional del Còmic d’Angulema. Al 2008 va guanyar el premi a la Millor Obra Estrangera al 26è Saló Internacional del Còmic de Barcelona amb S. Pots visitar el seu bloc a http://giannigipi.blogspot.com.


Jeffrey Brown (Grand Rapids, Estats Units, 1975)
A l’any 2000 es trasllada a Chicago, on aconsegueix el M.F.A., el més alt diploma universitari al que pot aspirar un estudiant de Belles Arts. Després d’abandonar la pintura i centrar-se seriosament en els còmics, publica Torpe (2002), un àlbum autoeditat, que el convertiria en protegit de Chris Ware. A continuació vindria Inverosímil, i Cualquier sencilla intimidad que tancaria la seva trilogia de les núvies al 2005. Altres treball seus són la paròdia de Torpe, Be a man (2004), I'm going to be small (2004), Bighead (2004) o l’antologia MiniSulk (2005). Edicions La Cúpula ha publicat també Pequeñas cosas i Gato saliendo de una bolsa.


Jim Lee (Seúl, Corea del Sud, 1964).
Autor d’origen sudcoreà que ha desenvolupat tota la seva carrera als Estats Units. Ha estat un dels artistes que més han influït a la resta de dibuixants nord-americans des de la dècada dels 90. Estudia medicina a la Universitat de Princeton, graduant-se al 1986, malgrat que immediatament es dedica a dibuixar còmics. Es dóna a conèixer gràcies al seu treball a sèries com Alpha Flight i Punisher War Journal, però serà el seu pas per La Patrulla-X el que catapulta la seva fama a nivell mundial. Al 1991 inicia la feina a la nova sèrie dels X-Men, amb la que aconsegueix el rècord del còmic de superherois més venut de l’historia, amb 8 milions d’exemplars. Al 1992 funda amb Todd McFarlane, Rob Liefeld, Marc Silvestri, Erik Larsen, Jim Valentino i Whilce Portacio l’editorial Image Comics, amb la que s’asseguraran els drets de les seves creacions. Allà crea WildC.A.T.s per a, posteriorment, fer el mateix amb el segell conegut como Wildstorm. Després d’un breu pas per Marvel amb el projecte Heroes Reborn, torna a Wildstorm, que vendrà posteriorment a DC Comics. Allà es farà responsable de Batman i Superman en respectives sagues amb gran èxit de vendes. A l’actualitat dibuixa All Star Batman and Robin the boy wonder, que publicarà a Espanya Planeta DeAgostini Cómics, amb guió de Frank Miller, i col·labora amb DC a diversos projectes, així com a la realització d’un MMORPG (videojoc de rol multijugador massiu online) ambientat a l’univers DC. Bloc de Jim Lee: http://gelatometti2.blogspot.com.

Jim Starlin (Detroit, Estats Units, 1949)
James P. Starlin va servir a la Marina dels Estats Unitats, entre 1968 i 1971, com a fotògraf. Va començar a treballar a Marvel Comics al 1972 i ha estat vinculat amb el món del còmic des d’aleshores. Ha treballat a sèries tan populars com The Amazing Spiderman, Batman, Master of Kung Fu, Doctor Extraño, Capitán Marvel, Iron Man, Estela Plateada o Warlock. A banda de col·laborar a minisèries com Odisea Cósmica (amb dibuix de Mike Mignola), Marvel: El Fin,Death of the New Gods o Batman: The Cult, ha creat sèries pròpies com Dreadstar, Breed o, més recentment, Kid Cosmic. Al marge d’aquestes, Dreadstar, obra creada per al segell EPIC de Marvel Comics als anys 80, és, per a molts, la seva obra més important com a guionista i dibuixant. En aquest còmic aboca moltes de les seves obsessions com autor: el món còsmic, espiritual i el desig de llibertat de l’individu front una opressió fonamentalista. Actualment està escrivint la sèrie Strange Adventures per a DC i realitzant l’última part de la trilogia de minisèries de Breed. La major part de la seva obra ha sigut publicada a Espanya per Panini Cómics i Planeta DeAgostini Cómics. La web oficial de Jim Starlin és www.starlin.com.


Mike Mignola (Berkeley, Estats Units, 1960).
El seu primer treball per a Marvel és al 1982 entintant títols com Power Man & Iron Fist, Daredevil i Los Defensores. Poc després, realitzarà els llapis a sèries com The Incredible Hulk i Alpha Flight. Després de realitzar la minisèrie Rocket Racoon, passa a First Comics per dibuixar The Chronicles of Corum, basada en les novel·les de Michael Moorcock. També per a DC Comics dibuixa les minisèries Superman: Mundo de Krypton (amb guió de John Byrne), Odisea Cósmica (guió de Jim Starlin) i Batman: Luz de gas (amb guió de Brian Augustyn). Quan torna a Marvel s’encarrega de les novel·les gràfiques Lobezno: Aventura en la jungla i Triunfo y tormento, protagonitzada pel Doctor Extraño. Després d’això decideix provar en d’altres gèneres, i així dibuixa Fafhrd y el ratonero gris, Iron Wolf: las llamas de la revolución i l’adaptació de Drácula de Francis Ford Coppola per a Topps Comics. Sense cap mena de dubte la seva obra més coneguda és Hellboy, personatge creat al 1993 i que s’edita al nostre país per Norma Editorial. Des d’aleshores ha protagonitzat un gran nombre d’especials i miniseries. Hellboy ha estat adaptat al cinema en dos llargmetratges d’imatge real i dues pel·lícules de dibuixos animats. Mignola també ha treballat per a la gran pantalla com dissenyador i il·lustrador a pel·lícules com Drácula de Francis Ford Coppola, Blade II i Atlantis: el imperio perdido, de Disney. A la saga cinematogràfica de Hellboy exerceix les funcions de productor executiu. A televisió ha col·laborat al disseny de personatges a Batman: The Animated Series. La web oficial de l’autor és www.hellboy.com.

Font: FICOMIC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada