22 de gener 2009

Primer aniversari de ComiCat!

Avui fa un any que en Jaume, en Marc (Per Tutatis!), en Xavier (utrescu), l'Emili (Nightwing80) i en Javier (fonamental) vam començar aquest projecte que, per unanimitat, vam decidir batejar amb el nom de ComiCat. Un any en què ens hem esforçat tot el que hem pogut (excepte el mes d'agost, ho hem de reconèixer, però tothom es mereix unes vacances, oi?) per tal de difondre notícies, ressenyes, reportatges, entrevistes, concursos... tot el que tingui a veure amb el còmic en català o les activitats que es duen a terme relatives al còmic en els Països Catalans. En aquest camí han pujat al tren de ComiCat nous amics amants del còmic com nosaltres com en Jordi Riera o l'Àlex S. Roca responsable de les Comicades! Hem tingut col·laboradors d'autèntic luxe com el ninotaire Kap (AKA Jaume Capdevila) o l'erudit del còmic Antonio Martín, que han aportat al bloc reportatges amb un important treball de recerca al darrere.

Durant aquest any, el que començava com un simple bloc i un engrescador projecte comú ha tingut ramificacions que ens han portat feina, alguns mals de cap i, sobretot, molta satisfacció. Hem creat uns premis, els Premis ComiCat, per a premiar l'edició en català de còmics. Qui sap si algun dia tindran algun tipus de retribució monetària (no de moment, vaja) però han tingut cert ressò, que és el que buscàvem. Seguint amb la línia d'obrir noves fronteres al còmic en català, hem creat un grup al Facebook, on tothom qui tingui un segon mentre tafaneja les fotos del cosí de l'amic del seu company de la universitat pot xerrar una mica sobre còmics amb els que estem per allà. També tenim un canal de twitter on anem piulant els nous escrits que apareixen al bloc.

A banda de totes aquestes ramificacions del bloc, hem de destacar, en paràgraf a banda, el projecte germà de ComiCat, més veterà que el bloc, coordinat i desenvolupat principalment per en Jaume. Parlem, evidentment, de la Wiki. Dia rere dia la wiki incrementa el nombre d'articles que conté, esdevenint una autèntica enciclopèdia del còmic en català i una eina d'obligada consulta, en aquest sentit. I en aquest aniversari volem donar la benvinguda a la nova web Comic.cat, l'observatori dels còmics publicats en català, iniciativa del nostre company Xavier.

Hem procurat també que el bloc informés puntualment de l'actualitat i tingués als afeccionats al dia dels dos esdeveniments relacionats amb el còmic més importants del Països Catalans: el Saló Internacional del Còmic de Barcelona i el Saló del Manga de la mateixa ciutat. Tot i això, no hem deixat de banda els diferents esdeveniments (de petit o gran format) que s'han dut a terme arreu del nostre territori i que han tingut el còmic com a protagonista, com ara la Setmana del Còmic de Tarragona. També hem procurat que el bloc fos una completa font d'enllaços relacionats amb el còmic en català i, poc a poc, anem incrementant la quantitat de vincles.

Pel que fa als números, en el nostre primer any de vida hem superat les 21.400 visites i, a dia d'avui, tenim al voltant de 80 lectors que ens segueixen per mitjà del canal RSS i uns 20 twittaires que ho fan via twitter. Les estadístiques no són, segurament, el més important, però sempre animen. També anima (encara més!) veure que, any rere any, el nombre de publicacions de còmics en català s'incrementa, a poc a poc, però de manera continuada.

Ha estat una feina gens feixuga, divertida i que repetirem sense cap mena de dubte durant el proper any. Però per haver fet aquesta feina durant aquest primer any hem decidit recompensar-nos. Hi ha hagut diverses propostes, la major part d'elles en forma de col·leccions senceres que omplirien les nostres, ja atapeïdes, prestatgeries; però finalment hem canviat d'opinió. Per aquest primer aniversari hem decidit regalar-nos un flamant domini .cat! Per tant, lectors, lectores, mutants, animals antropomòrfics, tigres, extraterrestres, samurais, gals, elfs i d'altres que ens seguiu, actualitzeu els vostres enllaços i les vostres adreces d'interès a www.comicat.cat. Ah! I no encara ens hem volgut fer un regal més, properament i gràcies a l'esforç editorial d'en Marc podrem gaudir de la lectura del primer llibre de ComiCat on apareixeran recopilats part dels continguts apareguts al bloc.

I per últim, queda el més important. No tindríem una celebració d'aniversari completa si no la poguéssim fer amb vosaltres: gràcies, gràcies a tots els que ens seguiu, gràcies a tots els que feu comentaris i manteniu viu el bloc, i sobretot, gràcies a tots aquells que compreu i llegiu còmics en català.

7 comentaris: