23 de gener 2009

Tecnologia albirada a les col·leccions de ciència ficció de la postguerra

El proper 27 de gener de 2009, a les 19 h tindrà lloc a la Sala Pi i Sunyer de l'Institut d'Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Barcelona) la conferència: «Tecnologia albirada a les col·leccions de ciència ficció de la postguerra» a càrrec del Dr. Jordi Ojeda Rodríguez i del Dr. Francesc Solé Parellada organitzada per la Societat Catalana de Tecnologia. La conferencia es transmetrà en directe per internet.

Sinopsi:

La conferència s’emmarca en les activitats que es realitzen a la Càtedra UNESCO de Tècnica i Cultura de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). La recerca recupera l’anticipació tecnològica apareguda en els anys cinquanta a les publicacions gràfiques de ciència ficció. Els anys cinquanta es coneixen com l’edat d’or dels còmics a Espanya. En la greu penúria de la postguerra, la progressiva normalització de la indústria editorial i l’aparició d’una normativa legal reguladora dels còmics van permetre una extraordinària proliferació de les col·leccions d’historietes, tant en l’àmbit humorístic com en el dramàtic, històric o d’aventures. Els anomenats quaderns d’aventures creaven herois populars que prolongaven setmana rere setmana les interminables històries que esdevenien en un futur proper, en què la tecnologia es convertia en l’instrument imprescindible per a fer versemblants les situacions viscudes pels personatges dels còmics. En les diferents col·leccions apareixen mitjans de transport del futur, noves vies de comunicació, robots, armes o vestits espacials amb una barreja d’ironia i d’anticipació tecnològica, que ara podem mostrar amb la perspectiva que dóna el pas dels anys.

Sobre els autors:

  • Jordi Ojeda Rodríguez és doctor en enginyeria industrial i màster en producció automatitzada i robòtica per la UPC. Ha treballat en la realització i direcció de diferents projectes per a empreses en àmbits com la supervisió i el control d’instal·lacions, l’automatització de processos, la inspecció automatitzada amb visió per ordinador i la gestió de la producció. Actualment és professor del Departament d’Organització d’Empreses de la UPC, en l’especialitat d’organització industrial, la logística i els mètodes quantitatius de gestió, i imparteix classes a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) i a la Facultat de Nàutica.
  • Francesc Solé Parellada és llicenciat en ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona, doctor en enginyeria industrial per la UPC i catedràtic d’Organització d’Empreses. En l’àmbit acadèmic, és professor de la UPC des de l’any 1971. Ha impartit la docència en el camp de l’economia i de l’organització d’empreses a la UPC. La Generalitat de Catalunya li atorgà la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i és doctor honoris causa per la UEEB. Ha escrit nombrosos llibres i articles sobre el desenvolupament regional en el camp de la política industrial i tecnològica, formació, creació d’empreses i gestió d’universitats. En l’àmbit de la gestió de la universitat, ha estat director de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UPC, director del Departament d’Organització d’Empreses i vicerector de la UPC. Actualment és vicepresident de la Fundació Coneixement i Desenvolupament, delegat del rector per al Parc Científic i Tecnològic de la UPC i director del Programa Innova de la UPC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada