02 de maig 2008

La Generalitat de Catalunya crea el Premi Nacional de Còmic

Sembla que després de tants anys ignorant-lo l'Administració està començant a reconèixer que el còmic també és cultura. En aquest cas la Generalitat de Catalunya ha passat la següent nota de premsa:

El Govern crea el Premi Nacional de Còmic


El Govern ha aprovat, en la seva reunió del dimarts 29 d’abril, la creació d’una nova categoria dels Premis Nacionals de Cultura.

El Premi Nacional de Còmic s’atorgarà a la persona, entitat o institució que hagi realitzat l'aportació més rellevant en el camp del còmic i en els llenguatges que s'hi relacionen. D’aquesta manera, el Govern vol reconèixer la rellevància social i cultural del gènere.


En aquesta línia de conferir al còmic el prestigi que es mereix, el Govern també està treballant en la creació del Centre del Còmic i de la Historieta, que permetrà conservar moltes de les col·leccions existents a Catalunya, ara sense un lloc d’exposició permanent.


La nova categoria creada se suma a les setze existents fins ara, que són: Arts Visuals; Periodisme; Literatura; Teatre; Dansa; Cinema; Audiovisual; Música; Disseny; Patrimoni Cultural; Projecció Social de la Llengua Catalana; Cultura Popular; Circ; Pensament i Cultura Científica; Arquitectura i Espai Públic, i a la Trajectòria Professional i Artística. Aquest últim premi es va incorporar ara fa un any.


Els Premis Nacionals de Cultura, dotats cadascun amb 18.030 euros, van ser instituïts pel Govern l'any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre el 1932 i el 1938. D'acord amb el que estableix el decret 72/1995, de 7 de març, es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l'any anterior.


Enguany, el jurat dels premis està presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que assisteix a les reunions amb veu però sense vot, i està format per la historiadora i professora de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Duch; el periodista científic i director del programa El medi ambient de TV3, Xavier Duran; l’arquitecta i presidenta del FAD Beth Galí; el dissenyador gràfic Anton Granero; el comissari d’exposicions i realitzador de televisió Andrés Hispano; el crític i activista de circ Jordi Jané; l’editora de Vilaweb Assumpció Maresma; la directora del Festival de Música Antiga i Músiques del Món de Barcelona, Maricarmen Palma; la directora del Centre d’Art La Panera, de Lleida, Glòria Picazo; el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta; el periodista i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Lluís Reales; l’agent literària Anna Soler-Pont; la directora del Teatre L’Escorxador de Lleida, Margarida Troguet, i el cap de Cultura del diari El Punt, Jaume Vidal.


ACTUALITZACIÓ:

Hem canviat el títol del post per evitar confusions amb el Premi Nacional de Còmic que atorga el Govern Espanyol

4 comentaris:

  1. Fa molt anys que em queixo que com pot ser que, per l'etern menyspreu als còmics, l'autor català de més èxit i amb més llibres venuts de la història no tingui encara la creu de Sant Jordi. M'estic referint òbviament a l'Ibáñez.

    Potser ara li caurà almenys algun reconeixement.

    ResponElimina
  2. Per Internet he vist, i hi estic d'acord, que les queixes més grans estan en la composició del jurat (a molts d'ells no se li coneix cap connexió ni coneixements amb el món del còmic) i crec que això per contra jugarà en favor d'Ibañez perquè segur que els sonarà.

    ResponElimina
  3. Ara rellegint el comentari veig que es pot malinterpretar.

    El que he dit no anava en el sentit de que no se'l mereixi, sinó que em referia a que si el jurat fos de gent vinculada amb el còmic segurament tindrien tendència a contemplar moltes més opcions que el jurat actual on poc o molt tots hauran llegit alguna vegada algun "Mortadelo"

    ResponElimina
  4. Per què vegeu que no exagero el grau de menyspreu que hi ha cap al còmic.

    Segons els editors, l'Ibáñez ha venut 200 milions d'exemplars dels seus còmics (http://www.tiempodehoy.com/default.asp?idpublicacio_PK=50&idioma=CAS&idnoticia_PK=46494&idseccion_PK=614&h=)

    En Zafón necessitaria escriure 20 èxits com L'ombra del vent per aconseguir la mateixa fita!

    A França ja li haguessin donat la legió d'honor com la que té l'Uderzo, a Anglaterra l'haguessin fet Sir, i a Bèlgica... ostres a Bèlgica, allà sí que ho tenen clar: http://www.opt.be/contenus/mural_paintings__comic_strips_/en/362.html
    http://insidethenet.ibelgique.com/charleroi.htm

    Gairebé que es mereixeria que li muntèssim una campanya per exigir-li la Creu de Sant Jordi en nom de la dignitat dels còmics.

    ResponElimina