24 d’abril 2024

Darrere la vinyeta, una exposició dedicada als guionistes

El dimarts, dia 30 d’abril  de 2024 a les 18.30 de la tarda s'inaugura a la Biblioteca de Can Fabra (carrer del Segre 24) de Barcelona l'exposició Darrere la vinyeta. La mostra està dedicada a la feina dels guionistes, no sempre valorats, però indispensables en moltes obres mestres. A la inauguració es farà una breu visita guiada a càrrec dels membres de l’equip. S'ha editat un catàleg de la mostra que restarà oberta fins al 14 de juny.

Què hi ha darrere dels dibuixos que narren una història, sigui curta o llarga, amb diàlegs o muda? Doncs una idea primigènia d’un escriptor que, després, cal transformar en un guió i que, per arribar a la fase final, cercarà la simbiosi amb la imatge feta per un dibuixant.

És cert que, de vegades, en l’art de la historieta es dona la circumstància que guionista i dibuixant són la mateixa persona. Per posar exemples reconeguts, només cal recordar Quino, Carlos Giménez, Ivà o Hugo Pratt, que se’ls ha etiquetat d’«autors» —cosa que vol dir «autors complets»— en contraposició amb la resta. Això suposa una certa discriminació que no es correspon amb la realitat. Senzillament, d’històries n’hi ha de bones i de dolentes. Independentment de qui les faci. Aquesta exposició el que pretén és contribuir al reconeixement dels autors literaris, els guionistes. Sense alguns d’ells, grans icones de la cultura popular no existirien, des de La Familia Ulises a Astèrix passant per El Capitán Trueno o El Eternauta. Les circumstàncies de producció ens han obligat a fer-ne una tria, sabent que tota selecció té un punt d’injusta i d’incompleta. Hem escollit autors de diferents estils, països i situacions laborals. Però també volem fer una menció especial a alguns que representen els qui no són en aquesta mostra, inevitablement insuficient. Escriptors que van crear personatges amb un gran reconeixement popular en un temps en què la historieta no es considerava cultura, com ara Josep Mallorquí, autor literari d’El Coyote als anys quaranta, o Enrique Jarnés, guionista de Diego Valor als cinquanta...
I tampoc no podem oblidar aquells incansables escriptors que potser no van aconseguir un personatge que els donés un just reconeixement en el món del còmic, però que sense els quals la gran i la mitjana indústria dels tebeos no hagués existit: Bruguera, Toray, Maga, Valenciana, les agències de producció per al mercat internacional... com haurien pogut resistir, com haurien omplert tantes pàgines, sense aquella infanteria de la cultura popular? Sense els Mariano Hispano («Bañolas»), Jaume Ribera, Juanjo Sarto, Armonía Rodíguez... i tants que ens en deixem...
I ara passin i vegin. No parlem de nostàlgia, parlem de clàssics.

Els guionistes: Joaquim Buïgas, Rafael González, Víctor Mora, Abulí, Andreu Martín, Efepé, Nieto, Joan Tharrats, Tortajada, Pedro Quesada, Segura, Hernández Cava, Antonio Altarriba, Goscinny, Pierre Christin, Oesterheld, Carlos Trillo i Alan Moore.

És una exposició de Biblioteques de Barcelona, amb la direcció i coordinació d'Alfons López. Els  textos són de Norman Fernández, Pepe Gálvez, Antoni Guiral, Alfons López, Antonio Martín, Pedro Porcel, Jordi Riera Pujal i Xavier Roca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada